Daily Archives: 31. августа 2018.

Слава Храма и Госпојински сабор у Биограду

Храм успења пресвете Богородице у Биограду обиљежио је крсну славу. На овом историјском мјесту  одржан је и велики народни сабор који је поред мјештана окупио и њихове пријатеље и госте из читаве Херцеговине. Светковина традиције и витештва у Биограду одржана по 143. пут на дан великог хришћанског празника. 

Свету литургију у Храму успења пресвете Богородице служили су  свештеници протојереј Алекса Зубац и јереј Немања Лукета, а након тога је обављен обред ломљења славског колача. Услиједиле су здравице домаћина и гостију.

У пригодној бесједи прота Алекса Зубац позвао је вјернике на заједничку молитву Пресветој Богородици.

− Љубав мајке Божије је највећа и зато нам она и може помоћи да се сложимо и умножимо − поручио је прота Алекса Зубац. 

Домаћин славе Младен Лазић из Сомбора који корјене вуче из Биограда нагласио је да наших људи који чувају традицију и обичаје има свуда у свијету. Честитајући славу земљацима изразио је очекивање да ће црква у Биограду и даље окупљати добре људе спремне да шире љубав и слогу. Младен Лазић је храму на дар поклонио икону Успења Пресвете Богородице. А за домаћина  наредне године биће Љубо Појужина честити домаћин из села Биоград.

Надлежни парох јереј Немања Лукета после пригодне бесједе и здравице изразио је захвалност свим приложницима, институцијама, предузећима и појединцима који су помогли изградњу Парохијског дома у Биограду. У име Црквеног одбора и своје лично име народном посланику Илији Таминџији уручио је поклон, икону Богородице Тројеручице, у знак захвалности за обезбијеђена донаторска средства од преко 20.000 КМ за Парохијски дом.

Након славског обреда и порука духовних отаца, домаћина и гостију славске свечаности настављене су уз пјесму, пријатељске разговоре, витешке дисциплине и спортска надметања .Током саборовања личним прилозима људи добре воље прикупљено је преко 9.000 КМ и та средства ће бити искориштена за уређење порте, наставак изградње Парохијског дома и уређење унутрашњости храма.