Monthly Archives: септембар 2018

Прослављена слава храма на Хуму

У недељу 30. септембра прослављена је Крсна слава храма Рођења Пресвете Богородице у селу Хум. Свету Литургију служио је протојереј -ставрофор Борис Бандука уз саслужење вјерног народа овога краја. У току Литургије је извршена литија око храма и обављено је ломљење славског хљеба. Послије службе су домаћини уз пјесму наставили дружење за трпезом љубави, коју су сви заједно припремили.
Храм на Хуму саграђен је 1713. године и у току је његова обнова.

Крстовдан на Дражевљу

На празник Воздвижења Часног Крста – Крстовдан, прослављена је слава храма у селу Дражљеву код Гацка. Свету Литургију је служио парох дражљевски Велимир Ковач и ђакон Александар Црногорац. Светој Литургији су присуствовали мјештани овог живописног села, који су након Литургије припремили славско послужење. 

Крстовдан у Петропавловом манастиру

На Крстовдан прву архијерејску литургију на мјесту епископа захумско-херцеговачког и приморског данас је у Манастиру Светих Петра и Павла код Требиња служио новоустоличени владика Димитрије, уз саслужење епископа франкфуртског и све Њемачке Григорија, умировљеног епископа захумско-херцеговачког Атанасија, игумана тврдошког Саве и свештенста епархије ЗХиП.
У бесједи послије читања Светог Јеванђеља владика Атанасије је рекао да је крст неодјељиво везан за васкрсење, а васкресења не бива без крста. 
Он је истакао да је Господ побиједио са крста, молећи се за оне који су га разапели ријечима: „Господе опрости им, не знају шта раде“. 
„Човјек је саздан у знаку крста“, истакао је владика Атанасије, појашњавајући да је то љубав према Богу и ближњем свом. 
С тим у вези, он се осврнуо на архипастирски рад владике Григорија, истичући да је епископ Григорије поучавао народ да живи без мржње и без злобе, на чему му је исказао захвалност, уз наду и молитве Богу да ће и на новој дужности и новој епархији, уз Божију помоћ, и наше молитве донијети васкрсење. 

 

Слава храма у Раптима на Бобанима

У храму Воздвижења Часног Крста у селу Рапти у Бобанима, служена је Света Литургија поводом Крсне славе овог храма. Свету Литургију служио је надлежни парох протојереј – ставрофор Борис Бандука уз саслужење јеромонаха Марка, сабрата манастира Завала. У току Литургије извршена је литија око храма, помен свим упокојеним и ломљење славског колача. Послије Свете Литургије добри домаћини за све присутне припремили су послужење.

Aдминистративна примопредаја  у Епархији захумско-херцеговачкој  и приморској

У понедјељак, 24. септембра 2018. године, у службеним просторијама Епархије, уз учешће чланова епархијског управног одбора и епархијских службеника, обављен је чин административне примопредаје Епархије захумско-херцеговачке и приморске. Ову Епархију је епископ Григорије предао свом насљеднику епископу Димитрију.

Епархијски управни одбор, на челу са новим епископом Димитријeм, са захвалношћу је констатовао да је епископ Григоријe у свом досадашњем деветнаестогодишњем архипастирском раду обновио и унаприједио живот Епархије, обнављајући храмове и друге црквене објекте, али још важније од тога, унапређујући црквени и духовни живот повјерених му хришћана.

У минулом грађанском рату на територији Епархије захумско-херцеговачке и приморске порушено је, девастирано или запаљено 48 храмова и 2 манастира. Данас у Епархији има 245 како обновљених тако и новоизграђених храмова, укључујући манастире, црквишта и капеле. Епископ Димитрије ће са радошћу наставити обнову и духовног и материјалног аспекта Епархије.

Епископ Димитрије, као предсједник Епархијског управног одбора, изразио је благодарност својим претходницима што је повјерену му Епархију захумско-херцеговачку и приморску примио на управљање прије свега у стању црквеног поретка, а онда и позитивног економског и имовинско-правног пословања.