Daily Archives: 4. новембра 2018.

Освећење крстова Саборног храма Епархије ЗХиП у Мостару

ЗЛАТНИ КРСТОВИ НА ЗЛАТНОЈ ЦРКВИ
„Дошли смо до онога момента, који смо сви, са зебњом и невјерицом ишчекивали, да подигнемо златне крстове на ову златну цркву … Овај храм је за све нас, који било гдје на свијету живимо, православне хришћане, Херцеговце, Саборни храм! Он је наше саборно мјесто, од кога полазимо и коме се враћамо. И, зато је толико важно да се изгради овај храм. Овај храм је наше сабориште, наше сабиралиште, наше исходиште и наше усходиште, наше Крштење, наше Богојављење, наше Васкрсење, наше Вазнесење и наша Педесетница…”
Овим ријечима Епископ франкфуртски и све Њемачке Григорије, након освећења крстова Саборног храма Епархије захумско-херцеговачке и приморске у Мостару обратио се Цркви Божијој сабраној на једном мјесту, мјесту обнове цркве и Цркве у Мостару.

Евхаристијским сабрањем, током којег се увијек изнова освећују васколики простор и вријеме, освећени су и, управо завршени, крстови Саборног храма Свете Тројице у Мостару, уз началствовање Епископа захумско-херцеговачког и приморског Димитрија и саслужење Епископа франкфуртског и све Њемачке Григорија, умировљеног Епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија,бројног свештенства и народа Божијег. Света архијерејска литургија започета је у Старој цркви Рођења Пресвете Богородице у Мостару, а завршена освећењем крстова у Саборном храму. Након Литургије, у Владичанском двору у Мостару, приређен је и свечани ручак, којем су присуствовали и бројни ктитори Саборног храма.
Седам освећених и позлаћених крстова наредних дана биће постављено на звоник и куполе Храма у Мостару, чиме се на својеврстан начин најављују вишеструки завршни радови, а са циљем да Саборни храм у потпуности буде завршен до прославе осамсто година од оснивања Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

текст: ђакон Бранислав Рајковић
фото: Борис Антељ

Бесједа Еп. Григорија у Старој цркви


Бесједа Еп. Григорија у Саборном храму

Бесједа Еп. Григорија у Саборном храму – Mостар 4.11.2018.

Бесједа Еп. Григорија у Старој цркви – Mостар 4.11.2018.