Daily Archives: 2. децембра 2018.

Радио емисија „У СРЕТАЊЕ ПРАЗНИКУ“ – 5. епизода

У данашњој емисији „У сретање празнику“ чућете одломак Јеванђеља по Луки, који ће се читати на светој литургији у недјељу, 2. децембра. Између осталог, вјероучитељица Ивана Хрњез говори о празницима које обиљежавамо сљедеће седмице, али и о томе како да се носимо са искушењима које нам доноси живот између двије литургије.

Разговарала Сунчица Пешић.

„Нојевом барком пловимо и важна знања стичемо“

Продужени боравак у Основној школи „Вук Караџић“ у Требињу се организује од 2015. године, а данас га похађа око 100 ученика првог, другог и трећег разреда. Са ученицима у боравку ради шест водитеља. Иако раде захтјеван и одговоран посао, велики труд улажу да креирају дјеци околину у којој ће се осјећати сигурно, слободно и прихваћено. Ова група наставника прошле године се одважила и потрудила да на конкурсу који је расписао Центар за образовне иницијативе из Сарајева представи своју праксу „Од здраве сриједе до здравог живота“ и постали су чланови заједнице иновативних наставника Босне и Херцеговине. Ове године водитељи продуженог боравка, са својим најмлађим ђацима, осмислили су пројекат под називом „Нојевом барком пловимо и важна знања стичемо“ и њиме се представили на овогодишњем конкурсу. Намјера пројекта је да се покаже корелација између вјеронауке и више наставних предмета и наставних јединица кроз причу “ Ноје и потоп“. Пројекат се састоји од планирања и реализације радионица којима је крајњи циљ да ученици стекну свој лични и колективни идентитет, уз познавање другог и другачијег. Прича о Ноју је прича која подстиче активност свих чула и омогућује активно учешће ученика. Прве почетне радионице састоје се од драматизације и илустрације приче. Најмлађа група је имала креативну радионицу чији је циљ развијање фине моторике и унапређивање креативности. А радионице за старије групе имају за циљ развој моралног осјећаја кроз примјере из приче које су у домену дјечијег разума да разликује шта је добро, а шта лоше. Кроз радионице се посебно истиче важност породице као основне друштвене заједнице,подизање свијести о очувању мира као трајне вриједности, љепота љубави и другарства итд.
Са „Мини географима“, „Воћком из Јерменије“, „Голубом мира“, „Науком од Ноја“, „Дугом“ дружење са својим ученицима иновативни наставници су претворили у чаробну авантуру учења и откривања. Овим искуством и ученици и наставници су се међусобно обогатили, настављајући храбро да плове пучином живота знајући да је Господ са њима и да је Он Спаситељ сваког човјека, сваког народа и читавог  свијета…

вјероучитељица Жанела Пажин