Daily Archives: 17. децембра 2018.

Прослављена слава храма у Ђедићима код Требиња

У недељу, 16. децембра, свечано је прослављена слава храма Свете великомученице Варваре у селу Ђедићи у Требињској шуми. Прослави славе присуствовао је велики број мјештана, њихове родбине и пријатеља. Свету литургију служио је јереј Душко Шаровић уз саслужење надлежног пароха свештеника Бориса Бандуке и ђакона Милоша Мандића. 

Послије Свете литургије, у старој основној школи у Ђедићима, добри домаћини припремили су трпезу љубави гдје се окупио сав вјерни народ. Свима је, између осталог, прво послужена „варица“ – јело које се традиционално кува од више врста житарица, и једе на овај празник. 

Прослављена храмовна слава у селу Симијова

У билећком селу Симијова, у недељу 16. децембра, прослављена је храмовна слава. Велики број мјештана овог села, а особито оних који воде поријекло са овог херцеговачког поднебља, скупило се на овој прослави славе. Централно окупљање било је на Светој Литургији гдје је послије литије око храма преломљен славски колач и освећено славско жито. Славље се уз послужење и звуке гусала наставило у парохијском дому ове црквене заједнице. За трпезом се свима обратио надлежни парох  јереј Александар Грчић. Он је свима честитао славу нагласивши важност непрестаног захваљивања Богу за сва добра која нам даје.
Домаћин славе је било братство Делић са господином Миленком на челу, који је такође поздравио све присутне предавши улогу домаћина за наредну годину господину Милану и братству Куљић. На слави су били и представници општине, начелник општине Билећа Г. Миљан Алексић са сарадницима као и многи други.