Monthly Archives: фебруар 2019

Видео запис – Теологија-истина-помирење

Декани Католичког богословног факултета у Сарајеву, Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ из Фоче и Факултета исламских наука у Сарајеву, Дарко Томашевић, Владислав Топаловић и Зухдија Хасановић, на шестом симпосиону „Теологија у јавној сфери“ у Требињу, говорили су на тему „Теологија-истина-помирење: Појам мира у светим списима“. Осим тога, у оквиру симпосиона, отворена је и изложба „Лично“ аутора Велије Хасанбеговића.

Извор: ПРО Будућност

Општинско такмичење из вјеронауке у Требињу

У Требињу је 23. фебруара 2019. године у ЈУОШ „Свети Василије Острошки“ одржано Oпштинско такмичење из вјеронауке. Тема овогодишњег такмичења је „Свети Сава и самосталност Српске Цркве“, а на такмичењу  су учествовали ученици шестих разреда из три требињске основне школе.

Ученици су постигли сљедеће резултате:

1. Ивона Црногорац, ЈУОШ „Свети Василије Острошки“ (вј. Мирјана Зиројевић)   – 84 бода,
2. Момчило Ћаћић, ЈУОШ „Јован Јовановић Змај“ (вј. Лидија Буха) – 82 бода,
3. Милица Надаждин, ЈУОШ „Свети Василије Острошки“ (вј. Мирјана Зиројевић) – 80 бодова,
4. Вељко Шекарић, ЈУОШ „Вук Караџић“ (вј. Миља Тупањанин) – 80 бодова,
5. Филип Гуровић, ЈУОШ „Јован Јовановић Змај“ (вј. Лидија Буха) – 78 бодова,
6. Неда Зиројевић, ЈУОШ „Јован Јовановић Змај“ (вј. Наташа Ђурић) – 77 бодoва,
7. Сташа Ковачевић, ЈУОШ „Свети Василије Острошки“ (вј. Мирјана Зиројевић) – 72 бода,
8. Ивана Драшковић, ЈУОШ „Јован Јовановић Змај“ (вј. Наташа Ђурић) – 69 бодова,
9. Анђела Бокоњић, ЈУОШ „ Вук Караџић“ (вј. Миља Тупањанин) – 61 бод.

Сљедећи ниво такмичења (Регионално такмичење) биће одржано 30. марта 2019. и Требиње ће представљати ученица са најбољим успјехом, Ивона Црногорац.

                                                                                               Вјероучитељица Мирјана Зиројевић

Радио емисија „У СРЕТАЊЕ ПРАЗНИКУ“ – 17. епизода

У овом издању емисије „У сретање празнику“ гост је био вјероучитељ Милимир Пејчић из Невесиња. Он је говорио о јевањђељу по Луки, које ће се читати у недјељу, 24. фебруара, на светим литургијама у православним храмовима и о другој припремној седмици за Празник над празнициама, Христовом Васкрсењу, којем идемо у сусрет.

Разговарала: Сунчица Пешић. Тонска реализација: Угљеша Лојовић.

Обнова саборног храма у Невесињу

РТРС – Обнова саборног храма Светог Вазнесења Господњег у Невесињу у завршној је фази. Ријеч је о цркви чија је градња довршена 1886. године, и налази се на листи националних споменика културе. Обнова храма у центру Невесиња почела је прије десетак година и одвијала се постепено, корак по корак. Осим властитим средствима невесињске парохије, радови су финансирани уз значајну помоћ оптштине, али и прилозима вјерника – донатора.

Јереј Младен Чалија, старјешина храма рекао је да је у овом објекту замијењен камени под, уведено гријање и изграђена хорска галерија. Урађено је и пјескарење и фугирање спољне фасаде, саниран је кров и замијењени прозори. Од старих камених блокова са црквеног пода, озидана је нова сувенирница и горионик за свијеће. Тако и црква и црквено двориште добијају нови изглед. Унутар цркве ради се нови подни мозаик, а у току је фрескописање зидова. Све би требало да буде завршено до наредне јесени. Чалија је истакао да је освећење храма планирано да се обави за Митровдан ове године.

Црква Светог Вазнесења зидана је од 1879. до 1886. и освећена је у вријеме митропилита Игњатија. Током Другог свјетског рата, усташе су је запалиле, а посљедња значајнија обнова урађена је 1988. године.

Епископ Димитрије и Милорад Додик разговарали о обиљежавању 800 година Епархије ЗХиП

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије данас су у Источном Сарајеву разговарали о положају српског народа у долини Неретве, као и у осталим градовима у Федерацији БиХ који припадају овој епархији.

Током састанка, највише пажње посвећено је обиљежавању 800 година Епархије захумско-херцеговачке и приморске и Српске православне цркве, чији се јубилеј прославља ове и наредне године, саопштено је из Предсједништва БиХ. 

Епископ Димитрије информисао је предсједавајућег Предсједништва БиХ о динамици обнове старе школе и Саборне цркве у Мостару, која би требало да буде централно мјесто обиљежавања јубилеја Епархије.

Извор: СРНА