Daily Archives: 22. фебруара 2019.

Обнова саборног храма у Невесињу

РТРС – Обнова саборног храма Светог Вазнесења Господњег у Невесињу у завршној је фази. Ријеч је о цркви чија је градња довршена 1886. године, и налази се на листи националних споменика културе. Обнова храма у центру Невесиња почела је прије десетак година и одвијала се постепено, корак по корак. Осим властитим средствима невесињске парохије, радови су финансирани уз значајну помоћ оптштине, али и прилозима вјерника – донатора.

Јереј Младен Чалија, старјешина храма рекао је да је у овом објекту замијењен камени под, уведено гријање и изграђена хорска галерија. Урађено је и пјескарење и фугирање спољне фасаде, саниран је кров и замијењени прозори. Од старих камених блокова са црквеног пода, озидана је нова сувенирница и горионик за свијеће. Тако и црква и црквено двориште добијају нови изглед. Унутар цркве ради се нови подни мозаик, а у току је фрескописање зидова. Све би требало да буде завршено до наредне јесени. Чалија је истакао да је освећење храма планирано да се обави за Митровдан ове године.

Црква Светог Вазнесења зидана је од 1879. до 1886. и освећена је у вријеме митропилита Игњатија. Током Другог свјетског рата, усташе су је запалиле, а посљедња значајнија обнова урађена је 1988. године.