Daily Archives: 20. априла 2019.

Позоришна представа „Из времена у вјечност“

У организацији Епархије Захумско-Херцеговачке и Приморске, поводом обиљежавања 800 година постојања епархије, у четвртак 18. 04. 2019. године у Дому културе „Јевто Дедијер“ у Билећи, приказана је позоришна представа „Из времена у вјечност“, по тексту и режији вјероучитељице Иване Хрњез.

У представи учествује укупно педесет ученика, тридест ученика из ОШ „Свети Сава“ Гацко и двадесет ученика СШЦ „Перо Слијепчевић“ Гацко, узраста од четвртог разреда основне школе до четвртог разреда средње школе. Представа приказује живот Светог Саве, као принца Растка до његовог монашења на Светој Гори, са освртом на савремено доба.

Кроз драмски приказ жеље принца Растка за животом у Христу Господу и његовог остваривања као вјечно живог, бесмртног човјека светитеља Саве, публика је подсјећена на вјечне и непролазне Христове истине, на врлине кроз које  сваки појединц, али и цијели народи могу и постају вјечни и бесмртни у Богу,  Оцу, Сину и Духу Светоме.

У оквиру обиљежавања 800 година постојања Епархије ЗХиП,  представа је најављена за 04.05.2019. године у Културном центру „Требиње“, а у плану је да буде приказана и у другим мјестима у Херцеговини.

Вјероучитељица Ивана Хрњез

Изложба васкршњих јаја у Билећи

Поводом највећег хришћанског празника Васкрсења Господа нашег и Спаситеља Исуса Христа у ОШ „Свети Сава“ у Билећи уприличена је изложба васкршњих јаја, коју су са дјецом организовали и припремили наставник ликовне културе Драго Вучић и катихета Срђан Милошевић. Основци су на својим часовима православне вјеронауке и ликовне културе, као и у продуженом боравку вриједно припремали васкршњу изложбу и представили је у својој школи 19. априла 2019. године. Изложбу је отворио свештеник Александар Шмања, координатор за вјерску наставу наше епархије.

Вјероучитељ Срђан Милошевић