Daily Archives: 22. априла 2019.

Цвијетна недjеља у Билећи

На Цвијетну недjељу у билећком Саборном храму служена је Света Литургија. Нарочитој радости ове недjеље допринијела су дјеца која су дошла у великом броју на богослужење. Свету Литургију служио је протојереј – ставрофор Небојша Коловић. У току службе освећене су врбове гранчице након чега се ишло у литију око храма.

Прослављен празник Цвијети у Трновом долу

Идући у сусрет празнику Христовог Васкрсења, и ове године по традицији, на празник Цвијети служена је Света Литургија у Цркви Св. Арханђела Михаила у Трновом долу. Као и увијек када су службе у овој старој црквици, окупе се малобројне породице које још живе у овом билећком селу, али и они који живе и раде у околним мјестима, те са собом поведу и дјецу тако да су празници у овој светињи увијек најрадоснији. Након Литургије, дружење се наставило с парохом Александром Грчићем уз смијех и игру дјечице испред цркве и у разговору о малим корацима ка обнови ове старе српске светиње која постоји још од времена прије Косовског боја.

 

Oдржана пројекција документарног филма „Завештање“ у Билећи

У организацији Црквене општине Билећа, у парохијском дому у Билећи је одржана пројекција документарног филма „Завештање“ аутора Ивана Јовића. Ради се о потресним свједочанствима преживјелих српских логораша у Другом свјетском рату на територији Независне државе Хрватске.

Овај документарац представља највећи архивски материјал снимљен код Срба – око 450 сати снимљеног материјала. Аутор  је разговарао са 94 жива некадашња логораша, у то вријеме дјецом, а 55-оро њих се појављује у филму.

Врбица у Љубињу 2019.

Уочи великог и радосног празника Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим у Љубињу је било радосно и свечано. Празнично вечрње служио је јереј Милан Унковић уз саслужење ђакона Павла Ратковића. Врбицу је осветио и благословио многобројну присутну дјецу Епископ Захумско-Херцеговачки и Приморски Димитрије. Поново се потврдило да Господа најрадосније дочекују дјеца из срца кличући „осана!“