Monthly Archives: јун 2019

Црква у Засаду прославила крсну славу – Сви Свети

У цркви у насељу Засад његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије служио је Свету архијерејску литургију поводом крсне славе ове светиње. Надлежни парох отац Никола Јанковић истакао је да само сабирање на светој литургији позив Светом Духу, који на све вјернике шаље благослов.

„Ми треба да добијемо Духа светога да би наш живот био освећење јер без њега нема живота, радости, мира и зато је благословен овај дан“, навео је отац Јанковић.

Он је истакао да му је веома драго што је литургију служио владика Димитрије и то у храму чија је изградња почела на данашњи дан прије три године.

„Овај храм се, прије свега, гради вјером парохијана, њиховим трудом, знојем, љубављу и није лако као што и читава историја нашега народа није једноставна и лака. И Христов пут је био пут голготе и страдања и једино тако, кроз голготски и пут жртве и љубави можемо задобити вјечни живот“, казао је Јанковић. 

Храм у Засаду, према историјским изворима, порушен је 1482. године и налазио се око 30 метара јужније од постојеће цркве.

Извор:trebinjelive.info

Недеља Свих Светих – Владика Атанасије служио у Петропавловом манастиру

У Недељу Свих Светих Владика Атанасије је, уз саслужење свештеника о. Дарка Ђога и о. Миленка Спрема и ђакона Антонија, служио Свету архијерејску Литургију у Петропавловом манастиру. Литургији су присуствовали и учесници Научне конференције Српско писано насљеђе и историја средњовјековне Босне и Хума. За све присутне у манастирској гостопримници је припремљено послужење.

Бесједа Владике Атанасија

Света Литургија у Драчеву код Чапљине

У недељу прву по Духовима, недељу Свих Светих, света литургија служена је на сеоском гробљу у Драчеву код Чапљине. Литургија је служена код костурнице где се налазе мошти мученика који су страдали током Другог светског рата из околних села. Сам споменик је током претходног рата разрушен и пре пола године покренута је  иницијатива за његову обнову.

Дружење ђака у Пребиловцима

На Оданије Педесетнице, у суботу 22.јуна, ђаци који похађају Православну вјеронауку на подручју Чапљине окупили су се у храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима, да би уз забаву, дружење и такмичење у играма заокружили овогодишњу школску годину. Квиз знања, тимске игре у амфитеатру, бојанке, слагалице и мозгалице били су пропраћени смијехом и такмичарским духом, а Црквена општина Чапљина их је даровала скромним поклонима и послужењем.

Радио емисија „У СРЕТАЊЕ ПРАЗНИКУ“ – 35. епизода

Емисија „У сретање празнику“ – Милимир Пејчић 21.6.2019.