Daily Archives: 2. августа 2019.

Храм на Илијиним Гредама прославио Крсну славу

У петак 2.августа,  храм Светог пророка Илије на Илијиним Гредама прославио је своју храмовну славу. Сваке године на овај празник вјерници у литији крећу од манастира Светога Георгија на Зубцима до цркве Светог пророка Илије на Илијиним Гредама. Свету Литургију у храму Светог пророка Илије служио је протојереј -ставрофор Борис Бандука уз саслужење вјерног народа зубачког краја и околине.
Храм Светог пророка Илије по предању Зубчана најстарији је на висоравни и датира из рано хришћанских времена. Рушена је као и остале цркве до темеља а обновљена је у периоду између 1895 и 1903 године. Реновирана је 2000 године.

Света Литургија у селу Чичево

У петак  02. Августа  2019.г. , на празник Светог Пророка Илије, у селу Чичево   код Коњица на старом сеоском гробљу, служена је Света Литургија . Свету Литургију служио је  парох  коњички  протојереј-ставрофор Милан  Бужанин.  Светој Литургији присуствовало је око четрдесет  људи пријератних становника овог и околних села. У Чичеву су до протеклог  рата живјели само  Срби и село је бројило четрдесетпет домаћинстава и двјестошездесет становника .Ово село је напуштено након завршетка рата и  сад тамо живе само   двије  породице ,  до  села је веома лош приступни пут, а нема ни  струје . Послије Свете Литургије домаћини из Чичева   су за све присутне припремили трпезу љубави .

Илиндан у Звијерини

И ове године Свети Пропрок Илија свечано је прослављен у селу Звијерина. Свету Литургију служио је надлежни парох Јереј Александар Грчић уз присуство многобројног народа. Посебну радост нам ове године чини почетак обнове храма, у коме је одрађен већи дио посла. 
На крају сви присутни су се окупили уз пјесму у братској слози и љубави и дуго радовали славећи Господа и Његовог угодника Св. Пророка Илију.