Daily Archives: 11. јануара 2020.

Божићни концерт у Коњицу

У организацији Епархије захумско-херцеговачке и приморске и Црквене општине Коњиц синоћ је у кино-сали Народног универзитета у Коњицу одржан свечани божићни концерт на којем је наступио познати солиста изворне и оперске музике Иван Милинковић.

Препуна кино сала пјевала је сат и по времена са Милинковићем како његове нове пјесме, тако и непролазне хитове изворне музике.

На почетку концерта коњички парох Милан Бужанин захвалио се Коњичанима и бројним гостима што су дошли да заједно са православцима Коњица подијеле радост божићних празника. Бужанин је изразио задовољство што је кино сала била испуњена до посљедњег мјеста и што је божићни концерт и пријем мјесто истинског сусрета и пријатељства.

Божићну бесједу одржао је архијерејски замјеник епископа захумско-херцеговачког и приморског и мостарски свештеник Радивоје Круљ који је нагласио да ниједна духовна традиција нема смисла без опраштања и саосјећања. “Без опраштања и схватања да смо сви потенцијално зли и грешни, нема ни саосјећања. Ако нема саосјећања онда је лажна наша вјера и сведена је на испразну традицију без истинске радости“, казао је Круљ.

Он је нагласио да је  жеља домаћина да и на концерту и на пријему буде што мање традиције, а што више истинске радости. “Да у радости заједничаримо, да осјетимо овај истински пулс живота који нас све спаја ма гдје да смо поникли и ма како нас вјере и традиције изњедриле. Ми, људи ових простора, знамо бити хладни и сурови, нарочити једни према другима, зато браћо и сестре, огријмо се заједно, па ма шта вјеровали или не вјеровали“, казао је Круљ.

На концерту су присуствовали вјерски службеници Католичке цркве и Исламске заједнице, представници власти из више општина, Херцеговачко-неретванског кантона, привредници, те угледници из цијеле Херцеговине, али и гости са Косова.

Након концерта одржан је и божићни пријем за све госте који су се дружили до касно у ноћ.

Организовање концерта помогли су:

-Привредно Друштво  „Игман“  из Коњица
-Федерално Министарство Избјеглица;
-Општине Коњиц, Јабланица и Прозор;
– Еуросјај д.о.о. Коњиц
-Трговачка Радња „ Централ 2“ из Коњица;
-Градска Кафана из Коњица