Daily Archives: 24. априла 2020.

Литургија на Источни петак у Саборном храму Светог Преображења Господњег

У петак Свијетле седмице (Источни или Свијетли петак) празнично се прославља Пресвета Богородица, као живоносни Источник, (извор).

Светом Евхаристијом је началствовао презвитер Мирослав Ратковић уз саслужење протопрезвитера – ставрофора Николе Јанковића и Немање Дражића као и презвитера Милоша Мандића .

Ријечима пастирске бесједе обратио се о. Немања Дражић, говорећи о празнику посвећеном Пресветој Богородици у спомен чуда које је Она учинила у Цариграду над једним извором у Патријаршији Константинопољској.

„Вода тог извора је лијечила сваковрсне, најтеже болести које су погађале људски род у то вријеме. Лијечила је оне који вјерују силом Господњом. Слушајмо ријеч Господњу и творимо дјела угодна Богу, дјела љубави и дјела мира“, казао је о. Немања.

Ову службу храму Живоносном Источнику написао је византијски историчар Христифор Калист – Ксантопул у 14. вијеку, на успомену његовог обновљења и ради великих надприродних чуда која су се догодила у овоме храму, како стоји у Синаксару овог дана, у коме се износи историја ове цркве и болести које су лијечене при извору у овој цркви и ко се ту све исцјелио.

Чтец Милош Бјелица