Daily Archives: 20. септембра 2020.

Храм у Хуму код Требиња прославио своју славу

У недељу 20. септембра прослављена је Крсна слава храма Рођења Пресвете Богородице у селу Хум. Свету Литургију служио је надлежни парох протојереј-ставрофор Борис Бандука уз саслужење вјерног народа овога краја. У току Литургије је извршена литија око храма и обављено је ломљење славског колача. Послије службе су домаћини за трпезом љубави уз пјесму наставили дружење.

Храм на Хуму саграђен је 1713. године, а 2017. године је почела његова обнова. У току је фрескописање храма. 

Слава цркве и помен жртвама логора у Челебићима

У Недељу  20. септeмбра 2020.г. уочи празника Рођења Пресвете Богородице,  у насељу Челебићи код Коњица, прослављена је храмовна слава Храма Успења Пресвете Богородице.  Свету  Литургију служио је протојереј-ставрофор Милан  Бужанин парох коњички, уз саслужење ђакона Дејана Грчића будућег пароха коњичког. Отац Милан  је све присутне поздравио пригодном бесједом, а након свете Литургије, Пaрастоса  и  Литије   пресјекао је славски колач  уз присуство  благовјерног народа из Челебића, Коњица, Јабланице и околних села и насеља . У наставку је приређена трпеза љубави испред  Цркве коју је припремио домаћин Ћамил Авдић.

Црква Успења Пресвете Богородице саграђена је 1860.г. залагањем и трудом домаћина Марка Манигоде из мјеста Добригошће, који је мученички пострадао од турских зулумћара, а у протеклом рату је била уништена и девастирана у потпуности, а обновљена је 2011.г.