Daily Archives: 10. октобра 2020.

Владика Атанасије (Јевтић) у Призрену: Свети Јован Богослов је на челу свих богослова

Његово преосвештенство умировљени Епископ захумско-хецеговачки г. Атанасије данас је на празник Светог апостола Јована Богослова началствовао Светом литургијом у цркви Богородице Љевишке у Призрену. Саслуживали су му архимандрит Михаило, игуман манастира Св. Архангела, о. Ђорђе, старешина Љевишке, професори и ђаци Призренске богословије.

Владика је у литургијској бесједи казао да је Господ Светом Јовану Богослову указао велику част јер му је поверио Мајку своју, а он је наслонивши се на груди Господње на Тајној вечери поцрпео сву дубину богословља, зато се назива Богослов.

“Почиње његове Јеванђеље богословљем, а завршава се овим да Господ предаје Мајку своју њему, а њега Њој и тако се ствара сродство. Мајка Божја се иначе ородила са Сином својим са Господом и тиме са Оцем – Богом Оцем, а Јован је предводник тих орођених и сродника Господњих, браће по благодати Духа Светога”, бесједио је владика и додао да је јеванђелист Јован на челу свих богослова.

Преосвећени владика Атанасије је на крају свог поучног слова честитао празник студентима на Богословском факулту свуда и свима богословима и богословским школама, а нарочито призренским богословима, истичући да Господ и Мајка Божија имају велику љубав према царском граду Призрену.

Владика Атанасије пожелио брз опоравак Митрополиту Амфилохију

Преосвећени владика Атанасије (Јевтић), умировљени захумско-херцеговачки, на свом повратку са Косова и Метохије посјетио је Саборни Храм Христовог Васкрсења у Подгорици. Владика се сусрео са свештенством и вјерним народом, а највећу радост причинио му је сусрет и дружење са малом Ксенијом, учесницом свих литија.

У току посјете владика Атанасије је у телефонском разговору  Митрополиту Амфилохију пожелио добро здравље и брз опоравак. Пренијевши му благослов косовско-метохијских светиња, Митрополита Амфилохија је највише обрадовала вијест да је у припреми нова књига до сада необјављених писама Светог аве Јустиња, њиховог духовног оца и учитеља. Међу њима се налазе и писма која је отац Јустин писао тадашњем јеромонаху Амфилохију.

Телефонски разговор био је прилика и да се присјете Лика и дјела великог духовника XX вијека оца Јустина Поповића, на чијим дјелима се духовно васпитавају бројне младе генерације.