Daily Archives: 18. априла 2021.

Архијерејска литургија у Петропавловом манастиру

18. априла, у пету недељу Часног поста, у Петопавловом Манастиру је служена Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Владика Димитрије, уз саслуживање манастирског свештенослужитеља протојереја Момчила Пејчића.

У беседи после прочитаног Св. Јеванђеља коју прилажемо у наставку (перикопа о обеду у дому Симона фарисеја и о жени грешници, Лк.зч.33.) Владика се укратко дотакао живота Свете Марије Египћанке коју Црква нарочито прославља у ову пету недељу Поста, прослављајући у њеном лику врлину истинског покајања. Том приликом је подсетио да би животи Светих, које као Црква свакодневно прослављамо, требало да нам буду и опомена, и утеха, и образац истинског и аутентичног живота у Христу.


Након заједничарења у Животворним Тајнама Христовим и литургијског позива окупљенима да „у миру изиђу“ носећи благослов Свете Евхаристије својим домовима, Епископ је (на радост, укрепљење и утеху петропавловском сестринству) благословио и њихову монашку „трпезу љубави“. Причестивши се претходно, у храму, Хлебом Небеским и заблагодаривши на Небеским Даровима, сви сабрани су затим окусили и од дарова и плодова земље, скромно али са љубављу припремљених, благодарећи прво Господу, а потом и једни другима „због свега и на свему.“

           

 

Немирни апостол савршеног мира – Слово Епископа источноамеричког Г. Иринеја о Владики Атанасију

(Изречено о Четрдесетодневном парастосу Епископу Атанасију у Орланду, у току Св. Заупокојене Литургије у суботу, 10. априла 2021. године)

О, Владико свети и велики, поносе и дико Херцеговине, поносе и радости васколике Српске Православне Цркве, учитељу васколиког православља у овоме свету! Како сада ја неуки, мањи од свих на свету, да станем пред тебе, громаде од архијереја и покушам да својим неуким речима, дрхтећим уснама, душом и срцем опишем тебе и твој живот, који се не може описати? Једину утеху налазим у речима великог Апостола незнабожаца Павла, у оним речима што је написао Коринћанима, када је рекао „…ако имате и хиљаде учитеља у Христу, али немате много отаца. Јер вас у Христу Исусу ја родих јеванђељем.“ Ово нам говори Свети Апостол (1.4,15), али и овај велики архијереј који сâм по имену не зна за смрт, јер је већ прешао из овог света у живот вечни. И, заиста, живот, рад, све што бива о њему и око њега говори само о Христу, живећи у Христу и за Христа. То је наш владика Атанасије.

Ми смо се сабрали данас око његовог имена, око његових дела, око сећања на њега, а нарочито око Онога који је свима нама доделио живот вечни, Господа нашега Исуса Христа. Како описати човека који је препун контрадикција? Савршено смирење у једном бићу које не зна за мировање. Како описати архијереја Цркве Божије, који је више личио на просјака и који је ходао међу нама у својим чистим, беспрекорним прњама? Како описати великог васељенског учитеља који кад се појави на саборима пред епископима читаве православне Цркве, сви морају да умукну јер ће сада говорити велики Атанасије? Такво знање, таква наука, такав извор знања и науке, долази само из човечијег срца, из онога који је умео да учини оно што су свети Оци тражили од свих нас без изузетка, а то јесте да узмемо ум свој и да га спустимо у своје срце. Јер, само кад дође до савршеног споја ума, рациа, знања и срца, седиште људске душе постаје срце које представља Љубав. Љубав Божја које је посађена у сваком од нас без изузетка, проистиче из човека чије сâмо име Атанасиос (Αθανάσιος), значи бесмртни.

И, заиста, чак ни смрт није могла да га умири, као што се говорило и писало о њему, да је умировљени Епископ херцеговачки, када је већ предао трон и престо Херцеговине својим наследницима. Ко би могао њега умирити? Нико, јер тај његов неспокој у ствари није неспокој, већ Живи Христос у њему. И како да се смири човек који зна да Христос обитава у њему? Он је предао сав свој живот том истом Христу, Господу нашему. Како да се не појави васцела Херцеговина, па и народ широм света на његовом погребу, када је он спасио свој народ у Херцеговини, спасио Херцеговину за Српску Православну Цркву и за српско биће? Светосавску Херцеговину, као што рекох у свом опроштајном писму. Прочитах у једном часопису како су лепо описали владику Атанасија, који је, кад је сав народ кренуо у бекство, да опустоши Требиње, сишао као „оркан“ над градом, говорећи громогласно свима: „вратите се у ваше домове“! И да није он то учинио, данас не би било наше Херцеговине, онакве какву је ми познамо. И не само да је спасио живаљ и дао Херцеговини опстанак, него је вратио херцеговачком народу душу, коју су комунисти покушавали на све могуће начине да одузму од њих. Иако су они трпели дуги низ година без свога архијереја, овај епископ Христове Цркве свете, који је у то време био епископ банатски, где је могао живети у миру, прешао је у Херцеговину, која је толике година имала само администратора. И, он се заветовао том народу, тој светој Цркви, заветовао се Херцеговини, да ће он бити њихов епископ до саме смрти своје. И, испунио је своје обећање.

Међутим, ко може једноставно сахранити таквога бесмртнога човека, човека бесмртнога имена, као што беше владика Атанасије? Он не може да мирује ни сада, јер је он жив. Он живи, јер Христос живи у њему, и он живи због Христа и за Христа, са Христом и у Христу. Такав нам архијереј приличи. Јер, заиста, он је био оличење нашега Спаситеља овде у овом свету. Он, као и велики митрополит Амфилохије, који га је претекао у живот вечни, били су кључни људи не само у Српској Православној цркви, већ у васцелом Православљу, па чак су и други много учили од њих: како да обнове патристички живот наше Цркве, живот по Светим Оцима, како да се литургијски обнови живот и тиме народ. Јер, ако је Литургија жива, а јесте жива, онда ће народ живети. Ако је Литургија умртвљена и ако се она само служи реда ради, нема том народу живота. И зато је владика Атанасије хитао да отвори Херцеговину, да отвори свако херцеговачко срце, а преко њих сва наша срца, како бисмо сви могли схватити шта значи Литургија и живот по Литургији. Јер, Литургија је присуство самога Исуса Христа. Ми се сједињујемо са самим Христом, и ко онда може да мирује?

Сећам се на опелу Светога нашег Патријарха српског Павла, пошто сам био један од млађих архијереја, стајао сам скроз при крају, поред главе Светог Патријарха и његовог ковчега и ту је поред мене био и владика Атанасије. И као што су свештеници стали у ред, ми смо сви стали у ред, али нема код њега таквог реда. Он се измакао од свих епископа и стао је мало накосо на челу ковчега и рекао је мени са осмехом: Ја сам задужен за неред“. Али, у том савршеном нереду његовом, човек види итекако да ту постоји један виши ред. Сви су препознали светитељски лик његов. Вероватно сте видели, пошто се сад све поруке шире невиђеном брзином кроз читав свет, ону слику владике Атанасија, где стоји на степеницама Царства Небескога и одједном се окреће једном анђелу и говори: „Мутави, где ћеш тамо? Шта радиш ту? Не лети се тако! Рашири та крила!“ То је он. То ми сви знамо. Небо више не може да мирује, јер овај апостол немира и апостол савршеног мира у исто време, се налази у њиховој средини. И сада нас он гледа, и говори ми: „Доста је, не треба више. Прекини, већ си доста рекао.” А, ништа нисам рекао колико има да се каже о том човеку.

И оно што највише говори о њему и о његовом светитељском лику, јесте следеће: Истина јесте његова наука, његове силне књиге, које је написао и оставио иза себе, оне ће надживети њега овде, у овом свету у смислу учења. Сви студенти православља, од данашњег дана, па до окончања века, учиће се из његових књига. То стоји, то сви знамо. Како је он лепо описао Христа, као Алфу и Омегу, Христа на коме Црква наша почива, Христа који се добровољно предао распећу и вратио Дрво живота у едемску башту, у рају, како би свима нама отворио пут ка вечном животу. То нико не може да изусти, а камоли да напише, ако то није лично доживео у додиру са Господом. Међутим, изван и изнад свега тога, анегдоте. Сваки сусрет са тим човеком ће бити предмет разговора о њему, јер све је то било толико необично да је човек осетио живо присуство једнога Свеца у својој средини.

Велики учитељ Православља у прошлом веку и мој духовни отац Александар Шмеман је говорио: сваки људски сусрет, независно од тога колико је дуго трајао или колико је кратко, пак, трајао, оставља свој вечни и вечити печат на сваку људску душу. И сваки тај сусрет и тај печат који оставља на нашим душама, ми носимо са собом у Царство Небеско. Нема ту оно дугме за брисање, него то постоји и бива у нама и ми носимо то са собом у Христово Царство Небеско. То је тајна моћи додира, по речима Светог Владике Николаја Охридског и Жичког. Моћ додира, јер ни једна тајна у нашој Цркви, не може се извршити без тог додира. А, ево сада погледајте ово доба у коме живимо са ковидом, шта би са додиром? Где је? Полако се дистанцирамо једни од других. Међутим, пошто сви носимо тај печат, као жиг на нашим душама и срцима, тај кога се сећамо остаје жив и тај додир са њиме како међусобни наш додир, остаје са нама. Зато је толико битно, суштински потребно, кад год се сећамо наших драгих покојника, да отпевамо „Вечан помен“, јер онога који је предмет наше љубави, ми њега са тим речима предајемо Живоме Богу и Он их прима у своје небеско наручје. И, онај који се налази у загрљају Господа, тај живи. Јер, Бог је ватра, по речима Светог Апостола Јеврејима (12,29). Где бива ватра, ту бива топлота. А где бива топлота, ту нема хладноће. И где нема хладноће, живот обитава. Бити у загрљају Божјем, бити у Његовом памћењу, као и у нашем памћењу, значи само још више бити у додиру са Светлости овог света. Јер је велики Апостол незнабошцима рекао свом ученику Тимотеју да је Бог Светлост (1.6,16 и 2.1,10). И сви знамо да је Бог Светлост и где је светлост више нема таме. Тама не може да уништи ту светлост, јер Христос је Дан који не зна за залазак сунца и такво је и Његово Царство у том живом Дану. И ту је сада наш велики архијереј, громада од архијереја, громада од човека, громада од учитеља, у загрљају Исуса Христа, коме је посветио сав свој живот.

Драги и многовољени, омиљени владико, сети се и нас у Христовом Царству Небеском и кад год се ми сећамо тебе, помени и нас како бисмо се сјединили у Христу и за Христа, а теби хвала и слава за тај живот твој, необични. Живот, који је толико одударао од осталих живота у овом свету. Неко би рекао да си био јуродиво биће, али далеко од тога. Био си најсавршенији украс наше свете Цркве и васколиког Православља.

Нека је драгоме епископу, оцу и учитељу нашему Атанасију, човеку бесмртнога имена и епископу вечан спомен, до нашег коначног и заједничког сусрета са њиме у Христовом Царству Небеском. Амин, Боже дај!

Четрдесетодневни парастос Eпископу, Учитељу и Оцу нашем Атанасију – Орландо САД

Парохија Свете Петке у Орланду је овог викенда имала част и благослов да угости Његово Преосвештенство, Епископа Источноамеричког Г. Иринеја, као и свештенике Јужног намјесништва наше Богом чуване Епархије. Епископу су саслуживали свештеници Милан Крстић из Мајамија, архијерејски намјесник, Борис Чоловић из Гринзбороа, Миладин Благојевић из Атланте, Станислав Крављача из Џексонвила, Саша Ђурђевић из Норт Порта, Драган Жарић из Сент Питерсбурга, Атанас Мегеров из Бугарске Православне цркве у Орланду,  Љубиша Брњош, парох из Орланда, и протођакон Милош Ждралић. У овом литургијском сабрању учествовао је и протопрезвитер-ставрофор Будимир Анђелић из Орланда, који је током јутрења обавио исповијест свештенства нашег намјесништва.

Овом приликом владика и свештенство су одслужили Четрдесетодневни парастос Његовом Преосвештенству, епископу, учитељу и оцу нашем Атанасију, умировљеном Захумско-Херцеговачком и Приморском. По прочитаном Јеванђељу, владика Иринеј се обратио присутнима говоривши о величини и значају Епископа Атанасија за васколико православље. Рекао је да смо ”Сабрани данас око његовог имена, око његових дела, око његово сећања, а нарочито око Онога који је свима нама доделио живот вечни, Господа нашег Исуса Христа… коме је он предао сав свој живот и Христос обитава у њему… Савршено смирење у једном бићу чије име означава бесмртност и које не зна за мировање…”  Након литургије и трпезе љубави, у просторијама црквене школе, одржано је пригодно слово о Владики Атанасију, у коме су учествовали владика и свештеници који су га лично познавали и преносили своја сјећања и искуства из живота са овим великим угодником Божјим. Присутни су могли да чују многе поуке, али и анегдоте којих је било напретек. Заиста, диван је Бог у Светима својим!

У недјељу Светог Јована Лествичника владики су саслуживали месни парох, протопрезвитер Љубиша и протођакон Милош. На литургији Светог Василија Великог, владика се осврнуо на дјело Светог Јована по коме је и добио име Лествичник, говорећи о три највеће врлине: Љубав, Радост и Мир, те како се овим трима посљедњим степеницама достиже у Царство Небеско. Захваливши се на гостопримству, владика је изразио радост што је трећи пут у релативно кратком времену у посјети нашој парохији.

Хвала Богу и Светој Петки, нашој заштитници, што смо били свједоци и учесници још једног дивног догађаја који ће остати записан у историји наше парохије. Нека би Господ свога великог угодника владику Атанасија, упокојио тамо гдје се духови праведних одмарају, а нама који смо остали осиромашени за његов одлазак, дао утјехе и радости у познању да имамо великог заступника и молитвеника пред Васкрслим Господом.

Владико бесмртнога имена, нека ти је вјечна успомена!

фото галерија: https://flic.kr/s/aHsmVecxhe

 

O епископу који није волео аплаузе – Александар Р. Жерађанин

04.03.2021

Многи у роду нашем православном, српском, заплакали су данас. Стало је срце неуморног слуге Божијег епископа Атанасија. Православна Црква је изгубила најумнијег пастира, наш народ је изгубио величанственог сведока истинске слободе, баш онакве слободе за какву је Бог створио човека. Наш Атанасије, верни слуга Божији је позван кући, Небеском Дому коме је одавно припадао. Атанасије се успео на трон Св. Василија на исто начин на који га је напустио, као истински бранитељ људског достојанства. Био је инспирација многима у Православном свету, зато ћемо се увек сећати надасве надахнутог и неустрашивог свештеника, који је у нашем нараштају у времену безнађа постао путоказ нама рањенима и изгубљенима и очајнима, који вапимо за мало Воде Живе. Захвални смо Богу да нам је послао таквог човека, сина распете Србије који је заслужио епископско достојанство, и постао наш бесмртни духовни вожд.

Још док сам био студент у Београду, врло често усамљен и без истинске радости, окружен сличнима себи, губио сам веру у будућност и у сам живот. А онда однекуд појављивао се владика Атанасије на филолошком факултету („Завет Светог Саве“) или на машинском факултету („О језику”…) или на Богословском факултету („О богопознању и човекопознању”) итд. и хранио нас мудрошћу која није од овог света, али је јача од овог света. Говорио је често: “Запамтите децо, прегалац добија… то је велика правда Божија”. Упијајући од владике дух охрабрења полако сам поново постајао жив. Полако сам јачао у духу и схватао важност одговорности, важност времена и важност личног напора, али и важност заједништва. Само човек раширених руку према свима, који је рањен а ипак грли читав свет као и распети Господ, може да те научи заједништву. Говорио је владика некад тако аутентично и надахнуто и непоновљиво као да гледа кроз двери које воде у вечност. Бриљантан, ерудита, строг али са брижним очинским погледом, правдољубив али са срцем пуним милости, одважни духовни титан али и пријатељ деце и сам велико дете. Одужио се свом народу сваком истинском свезом, и постао уистину као и Николај, Свенародни Владика.

12.04.2021.

Владика Николај је рекао на одру једног великог Србина: „Многи ће туговати много и премного, али знајте његова слава прождрла је сву тугу“. Исто важи и за тебе, Атанасије. Твој снажни дух, твоје упечатљиво присуство, као да си већ једном ногом крочио у Царство, били су за нас младе прибежиште онда кад је хладноћа овог света постајала неиздржива. Био си увек апостолски скромно обучен, на површини често грубог израза лица али изнутра брижног срца пуног самилости и љубави, баш онакав како те је твој Отац Јустин описао „као лав и срна“. Будући бескомпромисно искрен, несвакидашње непосредан, без театра и без глуме у изразу, у твом присуству нестајале су наше дилеме, маске, сумњичавост… јер си истински поштовао нашу младост и тиме заслужио да ти се верује свим срцем.

Отишао си да се одмориш, али ниси затворио духовне очи, већ пажљиво бдиш над нама који смо остали овде. То је ваљда једна од порука твоје књиге „Загрљај светова“, да и кад затвориш телесне очи остаћеш са твојим народом заувек. Имао сам доста узора у животу, али нисам никад тако снажно доживео губитак некога кога нисам познавао лично већ самo пo духу. У вечери твога упокојења читаву вече сам лио сузе, али сам био тужан на један необичан начин. Отац Јустин је говорио како се након упокојења Владике Николаја прво молио за Николаја а онда самом Николају. Ти си владико исто говорио кад се упокојио отац Јустин; молио си се прво за Јустина а потом убрзо и самоме Јустину. Ако нисам у прелести, и ја имам сличан осећај и чудно ми је да се молим за спасење твоје душе. Срце ми говори да треба теби да се обратим да се ти молиш за све нас. Знам да ниси волео похвале и аплаузе, али је јача од мене била жеља да кажем реч о теби, јер су те они који мисле да су моћници овог света намерно прећутали и учинилли све да будеш на маргини, заборављен и непознат, поготово младима. Али како да сакријеш град који на гори светли… Прећутали су те јер су осетили да си ти силан у Господу и да је реч твоја буђење из мртвих. За моћнике овoг света си био и остао, како ти је један студент дао име, Атанасије – Бич Божији.

И на крају да ти кажем, и ја сам један од оних чије си срце дотакао, иако сам син кога никад ниси срео лицем у лице. Нисам био у Тврдошу да се поклоним твом одру, али доћи ћу једног дана у Херцеговину да те обиђем, јер ме воља Божија везала за тебе и Херцеговину. Kрштен сам са непуних 17 година, 12. маја 1996. године, на дан Светог Василија и то у дане кад су мошти Светог Василија проношене кроз ратом разорену Херцеговину. Тада си ти завапио Светом Василију у храму рекавши: “…Аман, помагај Свети Херцеговче… тешко је бити човек браћо… тешко је бити Србин… пред Владиком нек се свако закуне… бићу човек ко што је он био, усправићу се… нек нас газе светски моћници не могу нас погазити, једино сами себе можемо поништити…” Тек кад сам у тридесетој години живота напустио отаџбину и отишао у расејање схватио сам још дубље твоју реч да је тешко бити човек и да је тешко бити Србин. Уз твоје молитве владико, усправићу се и бићу човек, и нека да Бог милостиви, да се коначно после дугог лутања и тешког страдања усправимо као народ.

Хвала ти, Владико, за твоје велико и неуморно срце у ком си сачувао Огањ Небеске Љубави. До задњег дана си радио, чак и у болесничкој постељи. Твој овоземаљски живот је био најдубља брига за ближњег и чежња и неуморно трагање, али и испуњење и присуство. Говорио си: “Човек је срце“. Псалмопојац као да је о теби говорио кад каже “Приступи човек и срце дубоко“. Недостајаће нам твоја светлост и победоносна радост твога честитога лика. Научио си нас да је Радост Литургијског Евхаристијског Сабрања знак победе и знак Живота. Ти си сад са својима, и са оцем Јустином, и са мојим Павлом Славонцем, бесмртним Патријархом Српским и са твојим братом Амфилохијем и са свима другима, а ми остајемо овде примивши од тебе духовни штит и Завет и утеху, јер је твој најмилији син Григорије са нама. Даће Распети и Васкрсли Христос, Истинити Бог наш да се сретнемо једног дана лицем у лице. Видимо се.

Александар Р. Жерађанин
12.04.2021, Дизелдорф,
на Св. Јована Лествичника,
40 дана након упокојења епископа Атанасија