Нова књига: Атанасије – један животопис

С благословом Епископа захумско-херцеговачког и приморског Димитрија, у издању новоосноване Задужбине владике Атанасија и Манастира Тврдош, из штампе је изашла књига, под наловом Атанасије: један животопис, коју су приредили Епископ западноамерички Максим и Љубиша Чеперковић.
 
На преко седам стотина страница, чији слог је извршило Братство Св. Симеона Мироточивог, а одштампала Интерклима графика – Врњци, у тиражу од 4000 примјерака, први дио књиге описује животна доба блаженопочившег умировљеног Епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија. Након тога, кроз преосталих девет дијелова овог издања, обухваћени су образовни, културни, социолошки и други аспекти, који су обликовали његову мисао и схватање хришћанског живота. Уз коментаре аутора овог дјела, књига Атанасије: један животопис обилује цитатима самог Епископа Атанасија, тако да, уствари, највише говори он сам. 
 
У прослову књиге, напомињући настојања да одговори очекивањима читалаца, Епископ Максим, између осталог пише: Ко се осмели да пође овим дугачким путем, кренуће необичном стазом, која ће га од крајпуташа и амбара села Брдарице у шабачко-ваљевском крају и зелених шума скривеног Манастира Ћелије повести живописним путем ка Београдској тврђави. Одатле ће га отиснути на кривудави, духовно-теолошки хаџилук ка Константиновом граду, Принчевским острвима Мраморног мора и подземним црквама Кападокије, јерусалимском животворном Гробу и Синајској гори, а онда, преко Горе Атоса и Атике, Монмартра, римских катакомби, Русије Достојевског и Св. Серафима Саровског, али и Стеновитих планина Колорада и хладне воде моћног Пацифика, вратити га тамо одакле сви потичемо – у Војводство Светога Саве и Косовско-Метохијску галаксију. Живот овог човека налик је на космос који се стално шири и открива нам нове галаксије.
 
Представник Епископије ЗХиП за културу и медије,
Бранислав рајковић, ђакон