Одржане 94. „Шантићеве вечери поезије“

„Шантићеве вечери поезије“, манифестација са вишедеценијском традицијом очувања успомене на Алексу Шантића, српског пјесника и једног од заједничких именитеља Мостара и Босне и Херцеговине, са угледом у читавом региону и шире, одржана је ове године 94. пут по реду, у организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ – Градски одбор Мостар и Српског пјевачког и културно-умјетничког друштва „Гусле“ Мостар.

Ове године, по први пут од давне 1920. године, када је још за живота пјесникова одржано „Шантићево вече“, обједињен је континуитет одржавања вечери Алекси Шантићу у част, првом предсједнику „Просвјете“ мостарске и првом почасном предсједнику мостарских „Гусала“. Најављена је и опсежна монографија, која ће увјерљиво указати на то да је свих ових година одржавано бар једно вече Шантићу у част, бар један дан њему за помен.

94. „Шантићеве вечери поезије“ биле су нарочито у духу Алексе Шантића, пјесника књижевника, композитора, глумца, режисера, уредника.., одражавајући све оне умјетничке склоности личности чије име носе, посвећујући се умјетности уопште, а надасве поезији. Поред Шантића, одају почаст и свим оним знаменитим људима, који су живјели са њим, па и свим онима који данас живе поштујући све њих. Тако ће овогодишње „Шантићеве вечери поезије “ остати упамћене и по првој самосталној ретроспективној изложби слика мостарског сликара Бранка Радуловића, али и по Дари Секулић, Ђорђи Сладоју, Љиљани Благојевић…

На организатору је да се труди, а на публици да суди, како би наредне, 95. „Шантићеве вечери поезије“ биле још боље.