Eпископ Димитрије освештао темеље за нови храм у селу Орашје на Зубцима

Његово преосвештенство Епископ захумско – херцеговачки и приморски Г. Димитрије освештао је темеље новог храма Свете првомученице Текле равноапостолне у селу Орашје, на Зупцима. Владики су саслуживали надлежни парох протојереј – ставрофор Борис Бандука и протојереј Мирослав Ратковић.
 
По освештању темеља Епископ Димитрије обратио се свим присутним, између осталога рекавши : „Зидањем овог храма, једни друге изграђујемо, утврђујемо наше међусобне односе, братске и сестринске. Са сваким поштовањем треба да се односимо једни према другима и онда ће и овај храм да има пуни смисао. А када га завршимо, да се у њему са радошћу, у слози и љубави помолимо за све нас, али и за наше претке“.
 
По завршетку освећења темеља, мјештани села су припремили трпезу љубави у парохијском дому у селу Турменти.
 
Иначе, нови храм гради се у непосредној близини темеља некадашњег, великог храма Свете првомученице Текле, који је био величине 16,5 х 10 м, а којег су порушили Турци највјероватније у другој половини 19. вијека. Прво систематско археолошко истраживање на локалитету цркве Свете Текле предузео је Завод за заштиту културно историјског и природног насљеђа Републике Српске, од 30. маја до 30. јуна 2005. године. Истраживањем је руководио археолог др Александар Ратковић. Важно је између осталог поменути да нађени ситни фрагменти црквене грнчарије указују на хронолошки распон од 3. до 6. вијека. Тада је, по свој прилици, и изграђена ова ранохришћанска црква.
 
У наредном периоду наставиће се даља археолошка истраживања, а по завршетку истих стари темељи ће се заштитити и конзервирати. Занимљиво је да многобројна породица Ратковић, која потиче са зубачког краја, прислужују Свету Теклу, а и само мјесто, гдје се налази храм, назива се Ћеклино поље.