Празник Светог Димитрија у Невесињу

Литургијским сабрањем у Невесињу на празник Светог Димитрија началствовао је умировљени епископ Атанасије (Јевтић). У литургији је учествовао велики број вјерних из Невесиња и гости који су дошли да са борачком организацијом Републике Српске и општином Невесиње. У празновању су учествовали високи представници републичке власти, борачких опганизација, источно – херцеговачких и Невесињу побратимских општина. Делегацију владе Републике Српске предводио је министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић. У улози домаћина на Митровдан је у Невесињу био Пантелија Ћургуз предсједник републичке Борачке организације.

Владика Атанасије, бесједећи на јеванђеље, дотакао се много тема. Сјећао се ратних Митровдана које је са својим народом проводио у Невесињу и дивних примјера јунаштва, чојства, скромности и поштења ратника у тим страшним данима. Владика је вјерном народу приповиједао и тумачио најбитније дијелова житија светога Димитрија. Говорио је о косовском питању и томе какав значај има за нас питање Косова.

На крају литургије је у порти саборног храма преломљен славски колач борачке организације Републике Српске, а потом на спомен комплексу у насељу Гвозд одржан помен за све који су у последњем отаџбинском рату своје животе положили бранећи свој народ и своја огњишта.

У оквиру Митровданских свечаности у Невесињу су дан уочи празника и на сам празник светог Димитрија промовисане књиге „Нулта крвна група“ Славка Никића и „Српско срце Јоханово“ Веселина Џелетовића. Уочи празника је у ауторству господина Горана Дуке приређена свечана академија у којој је између осталих учествовао један од најпознатијих Невесињаца данашњице, прослављени глумац Небојша Глоговац.