Поклоничко путовање православних вјерника из ОС БиХ У Свету Земљу

Са циљем да се поклони светим мјестима на којима је Небо дотакло земљу, мјестима кроз која Бог једном за свагда улази у историју узводећи човјека и свеколику творевину у вјечност, кренула је 7. новембра тридесетрочлана група православних вјерника који су запослени у оружаним снагама БиХ, предвођени бригадним свештеницима Данилом Бором и Михаилом Гавриловићем, а у организацији поклоничке организације при СПЦ – Доброчинство, на челу са господином Драганом Вукићем и Јованом Босићем. Посебну радост поклоницима је причињавало присуство јеромонаха Луке Бабића, игумана манастира Карно. Група је на поклоничком путовању у Светој Земљи боравила је до 14. новембра 2013. године.

Ријечи понестају при сусрету са свештеном љепотом светих мјеста, почев мјеста сусрета Архангела Гаврила са Маријом Дјевом приликом објаве благе и радосне вијести код извора у Назарету, мјеста сусрета Марије Дјеве и Јелисавете – Ен Карем, које је и родно мјесто Јована Крститеља, мјеста Христовог рођења – Витлејема, водама крштења ријеке Јордан, водама крштења Христовог – Витавара и крштења првих апостола- Јарденит, горе кушања понад Јерихонапа, преко Капернаума у коме Господ учини многа чудеса, Витаније и гроба одакле Господ васкрсе четверодневног Лазара, до славнога града Јерусалима са Црквом Гроба Господњег и Васкрсења Христовог, Црквом Богородичиног гроба, одакле је било Успење Пресвете Богородице, гдје још почивају праведни Јоаким и Ана, те праведни Јосиф; преко Гетсиманског врта и Маслинске горе, мјеста одакле се Спаситељ вазнио на Небо, до Сиона гдје Горња соба чува успомену на прво ломљење хљеба и уздизање вина –Тајну вечеру и силазак Светог Духа на апостоле у облику пламених језичака, мјесто рођења Цркве Христове.

Сусрет са светом мистиком у манастиром Светог Саве Освећеног, одакле потиче по типику уређење монашког живота, с манастиром Светог Георгија Хозевита, изнад кога се налази пећина у којој је живио Свети пророк Илија, с манастиром Светог Герасима, као и сусрет са свим светињама у Светој Земљи плијени својом једноставношћу и скромношћу. Без обзира на велелепност многих Цркава на овим светим мјестима сачувана је та првобитна скромност и једноставност да би и све нас који долазимо да се поклонимо светињама подсијетила на то да прилазимо са смирењем. Светиње Свете Земље вас просто позивају Христовим позивом у јеванђелско Духу да сви који су уморни и обремењени приђу Њему, који једини може дати одмора и покоја души.

Најачи утисак оставља Црква Гроба Господњег за вријеме недељне Свете Литургије. Овај храм са свом свакодневом свечаном вревом од јутра до мрака и сам по себи имајући велики број олтара разних и различитих хришћанских заједница болно подсијећа на трагичну подијељеност хришћана у времену, али и сама чињеница да су сви под једном куполом неодољиво подсијећа да су многи станови у Дому Оца нашега.

Љубазно гостопримство партијарха јерусалимског Теофила утиснуло је неизбрисив печат у свеукупном доживљају да смо добродошли у Дом Очев.

Када нам је овако добро овдје бити како да не пожелимо да направмо сјеницу на оваквом мјесту.

Јереј Данило Боро