Слободан Продић „Из рукописне племените баштине“

У оквиру издавачке делатности часописа „Видослов“ објављена је и једна, за данашње услове, помало несвакидашња књига. Наиме, реч је о радовима господина Слободана Продића који се баве српском рукописном грађом из времена средњега века.

Господин Слободан Продић који је иначе по образовању теолог и историчар, и чија је сфера интересовања српски средњи век, током својих научних истраживања начинио је и низ значајних радова кроз које је данашњим читаоцима настојао да приближи детаље не само из политичког живота Срба, него и детаље из њихове свакодневице. Уредништво часописа „Видослов“ његове радове уврстило је у неколико бројева часописа и они су, према коментарима читалаца, оставили упечатљив утисак на њих јер су имали прилику да се упознају са подацима о којима до тада готово и да нису чули.

Са друге стране, како је савремена српска медиавелистика у приметној кризи услед недостатка компетентних истраживача и познавалаца пре свега језика на којима настају историјски извори, господин Слободан Продић, који иза себе има преко 150 објављених радова из области богословља и историографије, прихвата се труда да се у оквиру једне по обиму невелике књиге, објављују радови који се дотичу интересантних детаља везаних за живот нашег народа и његову дуговремену историју.

Како је услед немилог догађаја уништења Народне библиотеке у Београду 6. априла 1941. године, Дубровачки архив постао један од важнијих центара у којима се налази наша средњовековна рукописна грађа, било је сасвим природно да се дело господина Слободана Продића објави од стране Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Искрено се надамо да ова књига неће остати усамљени пример, него да ће, у догледном времену, светлост дана угледати још наслова насталих од стране овог еминентног српског интелектуалца и истинског зналца српске рукописне баштине.