Бадње вече и прослава Божића у Требињу

Весеље и празнично расположење у цијелом граду Требињу и свим околним селима, почело је у раним вечерњим сатима у Саборном храму Преображења Господњег у Требињу и свим парохијским храмовима у граду и околини, као и у домовима православних вјерника гдје се уз молитву и пјесму прослављало Бадње вече.

Из Саборног храма се након вечерње службе кренуло у литију ка градском тргу гдје је било налагање бадњака, а окупљеном народу се у име Епископа ЗХиП Григорија и братства свештеника обратио старјешина Саборног храма протојереј ставрофор Стеван Ковачевић који је бираним ријечима поучио и поздравио све окупљене ријечима наде и вјере у Христа Спаситеља и позвао их да се у светој литургији сви радосно сјединимо у радости Христовог Божића.

Након литије и налагања бадњака уприличен је културно умјетнички програм на градском тргу, а нешто касније био је и највећи виђен ватромет који је засијао на небу изнад Црквине и цијелог града Требиња, и на тај начин испољавајући нашу радост Христовог Рождества.

У Саборном храму служена је Света Литургија у поноћ, док је ујутро у 5 часова служено празнично јутрење и у 6 часова Света архијерејска литургија коју је служио умировљени Епископ ЗХиП Атанасије уз саслужење свештенства братства Саборног храма. На Литургији сабраном народу бесједио је Владика Атанасије, а старјешина храма Протојереј Стеван Ковачевић је прочитао Божићну посланицу.На свим службама присуствовао је велики број вјерника који су након служби похитали својим домовима да дочекају божићне полазнике и радост празника однесу у своје домове.

текст:Јереј Александар Илић
фотографије:

Славенко Вукасовић
Жељко Дука
Владо Ђукић

Бесједа Еп. Атанасија

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.