Божићни пријем и концерт у Мостару

С благословом Епископа Григорија СПКД „Просвјета“ ГО Мостар и СПКУД „Гусле“ Мостар, уз подршку и помоћ СПЦО Мостар, организовали су другог дана Божића (8.јануара) најприје божићни пријем у Владичанском двору, а потом и божићни концерт у ХД ХС „Косача“ у Мостару.

Епископ Григорије је на пријему рекао да је веома важно да људи буду упућени једни на друге и да се нада да ће се сваки наредни Божић славити у већој радости.

Владика Григорије захвалио је свима на пријему што су дошли да подијеле радост Божића с мостарским Србима: „Ми без вас не бисмо могли постојати. Да није вас и сваког човјека добре воље у Мостару, ми не бисмо могли ни да се вратимо, ни да градимо, нити да живимо. Ми не само да градимо и живимо, већ и играмо, пјевамо, пишемо, причамо, дружимо се и учимо један од другога“.

Он је изразио наду да ће се сваки наредни Божић славити у љепшем граду, са што мање срушених кућа, са што више исцијељених рана, истакавши да су за то потребне капи божанске радости и љубави.

„Много је тешкоћа и тегоба, зла и разних неприлика у животу човјека и у животима наших заједница, тако да су нам капи божанске радости јако важне, јер могу да претворе сваки отров у радост“, каже владика Григорије.

Владика Григорије је напоменуо да је прије неколико година дошао у Мостар са вјером да су сви људи упућени једни на друге и да се од тога не смије одустати, јер је будућност БиХ запечаћена таквим начином живота.

„Кад људи живе једни поред других, није могуће да се каже да не живе једни с другима“, рекао је владика Григорије.

Он је истакао да се данас заборавља да су сви дјеца једнога човјека и да је Бог само један.

Пригодне говоре одржали су муфтија мостарски Сеид ефендија Смајкић, затим изасланик мостарског бискупа Жељко Мајић, фра Ико Скоко и предсједник Јеврејске општине Мостар Ерна Данон Ципра.

Међу великим бројем гостију био је и предсједавајући Савјета министара Вјекослав Беванда, премијер Херцеговачко-неретванског кантона Денис Ласић, градоначелник Мостара Љубо Бешлић, замјеник високог представника Тамир Васер, конзули Хрватске, Турске и Србије, те бројне угледне личности.

У мостарској Косачи је након пријема одржан божићни концерт на коме су наступиле „Неверне бебе“. На самом почетку концерта бројној публици се пригодном божићном бесједом обратио свештеник Данило Дангубић, парох гатачки.

(извор: СРНА)

Божићна бесједа јереја Данила Дангубића (пдф)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.