Отворена „Просвјетина школа српског језика, историје и културе“ у Мостару

Обиљежавајући деведесетогодишњицу од упокојења Алексе Шантића, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ – Градски одбор Мостар, данас је, свечаним отварањем у Владичанском двору у Мостару, почело са реализацијим пројекта под називом „Просвјетина школа српског језика, историје и културе“ са циљем омогућавања изучавања извјесних научни-наставних дисциплина, које нису заступљене у званичном програму образовања на овом подручју.

Поред дјеце, њихових родитеља и предавача, отварању су присуствовали конзул-жеран Републике Србије у Мостару Јелена Вукајловић и отац Радивоје Круљ испред СПЦО Мостар и у име владике Григорија.

Овом приликом, присутнима се најприје обратио предсједник СПКД „Просвјета“ – ГО Мостар, ђакон Бранислав Рајковић напомињићи да се 2. фебруара навршава деведесет година од упокојења Алексе Шантића: „Добро сјеме, које смо посијали прије деведесет година, сваке године доноси нови плод, а ове године родило је још издашније, отварањем ове школе.“ Говорећи нешто више о самој идеји, Рајковиће је рекао, да „Будући Срби, ми нисмо антихрвати или антибошњаци, говорећи српским језиком, не говоримо антибошњачким или антихрватским, баштинећи српску историју и културу, нисмо против хрватске и бошњачке.“

Отац Радивоје Круљ, парох мостарски, благословио је почетак рада школе и у име епископа ЗХиП Господина Григорија упутио подршку овом пројекту подсјећајући на древну мостарску „Школу под кошћелом“, прву мјешовиту школу у Бисни и Херцеговини. Подршку пројекту „Просвјетине школе српског језика, историје и културе“ упутила је и конзул-жеран Републике Србије у Мостару Јелена Вукајловић.

Настава овог пројекта одвијаће се континуирано од фебруара до јуна мјесеца текуће године, а српски језик предаваће наставник разредне наставе Јелена Гордић и професор српског језика и књижевности на Колеџу уједињеног свијета у Мостару, Тања Чворо. За српску историју биће задужен дипломирани историчар и секретар СПКД „Просвјета“ – ГО Мостар, Милан Ситарски, док ће наставу из српске културе предавати мастер историчар умјетности Тамара Рајковић, која је од недавно изабрана за координатора Научног актива СПКД „Просвјета“ у Мостару.

Такођ, у спомен на Алексу Шантића, сутра ће у Храму Рођења Пресвете Богородице у Мостару бити одржан помен, при чему ће бити посјећен и гроб овог великана, почившег нам у вјечности.