Благовијести у Дубровнику

Данас, на празник Благовијести Владика Димитрије началствовао је Светом Литургијом у Благовјештенској цркви у Дубровнику, а саслуживали су свештеници: протојереј-ставрофор Славко Зорица, протојереј-ставрофор Александар Илић, протојереј-ставрофор Стеван Ковачевић, јереј Мирослав Бошковић и ђакон Бранислав Рајковић.

Присутност православних Срба у Дубровнику забиљежена је много прије изградње Храма светог Благовјештења, а храм у којем је данас прослављена слава освештан је 1877. године, дванаест година након што је донијета одлука о градњи Саборне Цркве унутар Града. Први покушаји изградње православне богомоље забиљежени су већ у петнаестом вијеку, затим у вријеме Саве Владисављевића, а прва црквена заједница постојала је у склопу резиденције руског конзула од 1775. године.

Бесједећи након Јеванђеља Владика Димитрије поучио је сабране вјернике о смислу празника и значају бесјеменог зачећа Пресвете Дјеве којим сви примамо дар Спасења. Након отпуста Преосвећени Владика честитао је Крсну славу дубровaчкој цркви и пожелио им срећан празник.

фото: Владо Ружић