Поклоничко путовање Светињама Херцеговине

У суботу 9. априла 2022. год. вјерници из Невесиња и Гацка кренули су да се поклоне светињама које се налазе у долини ријеке Неретве, као и мјестима у нашој епархији која су уско везана за дјетињство и монашки живот Светог Василија Острошког.

Током овог предивног дана поклоници су посјетили манастир Житомислић и присуствовали Св. Литургији. Након тога смо обишли Васкрсле Пребиловце и поклонили се моштима мученика.  Посебан утисак на све је оставила прича о страдању житеља  овога херцеговачког села, као и чудесан пут њихових земних остатака које су коначно нашле мира у овоме ремек дјелу Предрага Ристића.

Даље нас је пут водио до Љубиња и старе љубињске цркве, Мркоњића гдје смо посјетили гроб мајке Светог Василија и  његову родну кућу, манастира Завале гдје смо љубазно примљени од стране завалског монаштва.

На крају овог посебног дана били смо на вечерњој молитви у манастиру Тврдош. Посебну част нам је указао наш владика Димитрије који нас је поздравио и  испричао о историјату манастира. Посјета Тврдошу у задњих годину дана се не може замислити без посјете гробу владике Атанасија. Благодарни смо Господу на овом предивном дану, као и чињеници да на сваком ходочашћу утврђујемо стара и стичемо нова пријатељства. 

Свештеник Славко Лаловић