Света архијерејска литургија у Билећи

У недељу четврту поста – средопосну, Епископ Захумско Херцеговачки и Приморски г. Григорије служио је свету Литургију у Храму Светога Саве у Билећи, уз саслужење свештенства епархије и учешћа бројног народа.

Пригодном бесједом на јеванђелску тему обратио се вјерном народу свештеник Никола Јанковић, парох требињски, истакавши како је Христос Син Божији дошао у свијет да би нама даровао вјечну радост, радост побједе над смрћу, над гријехом, над ђаволом. Стање у коме се налазио младић кога је Христос исцјелио јесте стање наше природе, стање свих нас, али Он је дошао да нам дарује исцјељење, обожење, спасење, кроз праву вјеру, а вјера је повезана са правим животом. То је пут спасења и на том путу често падамо, али треба стално да устајемо. Томе нас учи овај свети пост.

У пригодној бесједи Влкадика Григорије подсјетио је на два светитеља које прослављамо данас, а то су свети Јован Лествичник и свети Алексије човјек Божији. Потом је указао на ријечи светог Јована Златоуста: „Онај који хоће да угоди свима или је луд или ће полудјети“. Најприје треба угодити Богу, а Бог је милостив, предусретљив, добар, човјекољубив, грли и воли човјека. Људе треба вољети онако као што нас воли Бог. Други светитељ, св. Анастасије Синаит рекао је да нема страшнијег гријеха од злопамћења. Он је мајка свих гријехова. А супротно злопамћењу стоји опраштање. Опраштање је начин хришћанског живота. Зато увијек пред свето причешће тражимо опроштај и тако се учимо да опраштамо. То је етика хришћанска, етика наше вјере, то је наш морал – истакао је Владика Григорије.

Бесједа Еп.Григорија

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.