Концерт „HEINZ CHAPEL CHOIR“ из Питсбурга и књижевно вече посвећено Дари Секулић

Вечерас је у требињском Саборном храму, након празничног вечерњег које је служио протојереј-ставрофор Никола Јанковић, братство Саборног храма, на челу са старјешином протојерејем-ставрофором Стеваном Ковачевићем, дочекало уважене госте изабране чланове „HEINZ CHAPEL CHOIR-а“. То је хор капелског појања са америчког универзитета из Питсбурга, предвођен чувеним диригентом њиховог универзитета Џоном Голдсмитом.

Окупљеним љубитељима духовне музике у име братства Саборног храма бираним ријечима обратио се свештеник Дражен Тупањанин и уједно најавио и представио драге госте. За требињску публику поменути хор приредио је надахнуто вече својим концертом и у препуном храму успио да измами уздахе и дивљење свих окупљених. Питсбуршки хор броји више десетина чланова и наступа како у Америци, тако и у свијету, и ово је била дивна прилика за требињску публику да чује и осјети увјек јасан и разумљив глас музике и појање врхунских вокала.

Такође у Епархиском дому вечерас је уприличено и књижевно вече поезије, у организацији Епархије ЗХиП, Црквене Општине Требињске и Удружења књижевника Српске, Подружница Требиње. Вече је посвећено савременој српској пјесникињи Дари Секулић, поводом 60 година њеног плодног рада и стваралаштва.

Удружење књиевника Српске је овом приликом госпођи Дари Секулић додијелило, сада већ тредиционалну књижевну награду “ Аврамов штап “ за књигу поезије “ Брат мој Тесла „. Ова награда се додјељује истакнутим српским пјесницима и има велики значај у обједињавању свих српских књижевних стваралаца са свих страна свијета, родне груде и отаџбине. Поезија пјесникиње је испунила салу епархијске библиотеке, радосно откривајући да је бити пјесник исто што и бити безвремен тј. увијек савремен. Заједно анализирајући књигу “ Брат мој Тесла “ пјесникиња је заједно са свима окупљенима проницала у тајне овог свјетског и српског великана, откривајући у својим пјесмама доживљај Тесле и као вјерника и као научника, као човјека  и дјетета из Смиљана. 

Награду је овој хероини српског пјесништва у име књижевника додијелио професор доктор Радослав Милошевић, са доц. доктором Благојем Шупићем. У име епархије и црквене општине окупљене је поздравио и дочекао свештеник Александар Илић, управник епархијске библиотеке „Јустин нови ћелијски“.

А.И.