Свечаности у част Светог Василија

Светом литургијом и славским обредима данас је у Невесињу обиљежен празник Светог Василија Острошког. Цркве у Батковићима и код невесињске болнице име великог светитеља обиљежиле су као храмовну славу.

Свету литургију у Цркви светог Василија Тврдошког и Острошког чудотворца служио је прота Алекса Зубац уз саслужење јереја Михаила Андрића, Зорана Илића и Немање Лукете. Послије свечане литије, у присуству вјерника, радника здравствених установа и гостију обављен је обред ломљења славског колача.

Током славских свечаности наглашено је да су ове установе понос града и да су пацијенти задовољни пруженим услугама. Изражено је очекивање да ће ускоро бити обављено и пресељење у нову болницу, задужбину Михајла Лабала.

У пригодној бесједи прота Алекса Зубац је пожелио да Свети Василије увијек буде на помоћи љекарима и пацијентима.

– Од доктора очекујемо раде по својој професионалној етици, а за оно што није у границама људских могућности сви заједно треба да се помолимо Господу – поручио је Зубац.

Директори Опште болнице и Дома здравља Велибор Миливојевић и Жарко Таминџија изразили су наду да ће заједно, уз међусобно поштовање и уважавање, донијети напредак у раду здравствених установа.

Начелник општине Момчило Шиљеговић подсјетио је на заслуге великог ктитора Михајла Лабала, наглашавајући да је Невесиње коначно дочекало завршетак нове болнице.

ЦРКВА У БАТКОВИЋИМА ПРОСЛАВИЛА КРСНУ СЛАВУ

Црква светог великомученика кнеза Лазара и свих мученика косовских у Батковићима данас је обиљежила празник Светог Василија Тврдошког и Острошког Чудотворца.

Свету литургију служили су протојереј – ставрофор Радивоје Говедарица и јереј Драго Зубац. Након литургије обављена је тајна светог причешћа и ломљење славског колача.

У име Црквеног одбора вјеринике је поздравио домаћин славе Алекса Граховац нагласивши да ће од добровољних прилога бити ограђено гробље и дјелимично постављена ограда.

Он је најавио да су планиране двије акције уређења гробља и позвао мјештане да се укључе у овај посао.

Старина Никола – Нина Вучковић присјетио се времена из 1973. године када је освјештана Црква у Батковићима . Каже да је тада било много теже градити неки вјерски објекат, него што је то данас. Вучковић је изразио задовољство што се сваке године окупи велики број вјерника за двије славе коју прославља ова црква, Светог Василија Острошког и Видовдан.

Извор: Радио Невесиње