У сусрет Васкрсу

У љетњиковцу храма Светог Саве у Билећи, по благослову страјешине Саборног храма протојереја-ставрофора Небојше Коловића,  учитељица Сања Грубачић и вјероучитељ Срђан Милошевић одржали су креативни час за ученике другог разреда ЈУ Основне школе „Свети Сава“ из Билеће.

Радионица  је одржана под називом „ У сусрет Васкрсу „ ,а као главну тему имала је највећи хришћански празник Васкрсење Христово.

„Идеја  за овај час проистекла је  из чињенице да данас имамо мало краетивних ствари  које дјеца могу да ураде или ако се ураде нису медијски испраћени и као и да се нису десили. Сви ми говоримо о иновативној настави, али просто је мали  број оних који то воле да покажу. Ја сам неко ко се не боји да покаже то што ради, сви смо ми људи и гријешимо, али се трудимо да покажемо  примјере добре праксе и дамо идеју за неке друге који можда имају мање храбрости да нешто  ураде“, рекла  је Сања Грубачић.

 „Наиме данашњи  час је замишљен као радионица у сусрет Васкрсу,  увезује  сарадњу наше школе са Црквеном општином и градском Библиотеком.  Повезали смо  предмете: српски језик, вјеронауку, ликовно, музичко и моју околину и  мислим да је то сјајан примјер како настава може бити креативна и како дјеца са радошћу учествују. Сматрам да они треба да покажу свој став, њихова интересовања и границе не постоје и трудим се да кроз све активности то и докажем. Ово је прави начин на који ми треба да учимо наше младе нараштаје“, поручује Сања Грубачић.

Часу је присуствовала и директор ЈУ ОШ „Свети Сава“, госпођа Људмила Милошевић која није крила своје задовољство извођењем ове иновативне радионице.

Час је започео уводом о самом празнику Васкрса који је направио вјероучитељ Срђан Милошевић. Кроз разговор, питања и одговоре малишанима су објашњена најбитнија обиљежја празника као што су  важност самог празника Васкрсења Христовог, симболика фарбања јаја и сл.

Након тога приступило се фарбању и декорисању јаја…

Са малишанима је  васкршњу декорацију осликавала  Босиљка Грчић, попадија која се бави иконописањем и техникама сликања на стаклу.

„Ми данас радимо са свим техникама које смо нашли, бојама које могу да се задрже на стаклу. Они су јако креативни , припремили су теглице које украшавају. Данас осликавају и јаја и папир, све је дозвољено. Ови малишани  су тек други разред и важно је да они кроз игру  науче о Васкрсу“, рекла је Босиљка Грчић.

Попадија Босиљка Грчић истакла је да је  поборник традиционалног бојења јаја у луковици,  али и поручила да је на одраслима да скувају јаја и пусте малишане да маштају,  јер је поента  да су они  радосни и да осјете срећу празника.

У предивној атмосфери малишани наше основне школе провели су незаборавне тренутке у порти Саборног храма, а својим раздраганим присуством најавили су престојећу свеопшту радост надолазећег дана Васкрсења Христовог…

Вјероучитељ Срђан Милошевић