Завршен „Васкршњи фестивал“ у Невесињу

У Спортској дворани „Невесињка“ синоћ је одржано финално вече 9. Васкршњег фестивала српске изворне и народне музике „ Кол­­­­­­’ко снаге хумска земља има“.

Многобројна публика громогласним аплаузима исратила је наступе 37 учесника који су интерпретирали најљепше изворне пјесме одјевни у српске народне ношње.

Млади таленти из свих херцеговачких градова показали су велике музичке способности а стручни жири којим је предсједавао легендарни хармоникаш Љубиша Павковић, имао је тежак задатак да одабере најбоље.

Побједница фестивала у категорији средњошколаца је Јелена Грубачић из Невесиња. Она је за интерпретацију пјесме „Срна и јелен“ добила највише гласова стручног жирија и публике. Друга награда припала је Сари Хамовић из Требиња, а треће мјесто подијелиле су Кристина Турањанин из Љубиња и Јелена Поповић из Требиња.

У категорији виших основаца прву награду освојила је Соња Бабић из Гацка, друго мјесто подијелиле су Михаела Радмиловић из Гацка и Јована Лаловић из Калиновика. Трећа награда припала је Кристини Бошковић из Невесиња и Милици Ђокић из Гацка.

Прво мјесто у категорији до 5. разреда освојила је Јована Станић из Калиновика. Друго мјесто у овој конкуренцији припало је Вукану Авдаловићу и треће Слађану Спрему из Невесиња.

Награду публике освојили су домаћи тамичари: Јелена Грубачић, Игор Стајић и Дејан Окука. Лауреати по избору извођача фестивала су Мина и Сара Вучуревић из Требиња и Јелена Бјелетић из Билеће. Они су награђени златницима са ликом Пресвете Богородице и Светог Василија Острошког.

Фестивал је отворио начелник Општине Невесиње Момчило Шиљеговић истакавши да ова манифестација афирмише традицију и народну музику.

Већ трећу годину заредом сртучним жиријем предсједавао је легендарни хармоникаш и члан Народног оркестра РТ Београд Љубиша Павковић. Он је истакао да ово такмичење иде узлазном путањом и да заслужује велико поштовање, јер је један од ријетких фестивала који његује српску изворну музику.

Директор Музичке школе Саша Стојановић рекао је да је циљ овог фестивала да чува изворност пјесме и њену улогу у стварању опште културе и културног стваралаштва српског народа.

– Надам се да ће овај фестивал остати на трагу предходних по бројности и квалитету и бити залог за оне будуће – нагласио је Стојановић и додао да су дугогодишња традиција, квалитет композиција и извођача, образовни и културни аспекат само неки од елемената који дају квалитет организацији овог фестивала.

Побједница фестивала Јелена Грубачић није крила своје одушевљење што је по други пут освојила прву награду.

– Почаствована сам што други пут побјеђујем на овом фестивалу и велика ми је част пјевати пред легендама народне музика као што су Љубиша Павковић и Недељко Билкић – рекла је Грубачић.

У ревијалном дијелу програма учествовали су легендарни хармоникаш Љубиша Павковић, интерпретатор народне музике Недељко Билкић и прошлогодишњи побједници фестивала Емилија Станковић, Жељана Станић, Александар Круљ и Јана Чоловић.

Покровирељ 9. Васкршњег фестивала је Општина Невесиње, а медијски спонзор Радио Невесиње. Организатори ове традиционалне манифестације су Црквена општина Невесиње и Основна музичка школа „Свети Роман Мелод“ из Невесиња.

Спонзори фестивала су: Црквена општина Невесиње, Електропривреда РС, Златара „М“, Винарије „Тврдош“, СТР „Код Милана“, Апотека Богдановић и Пансион „Стадион“.

Младе извођаче пратио је оркестар Музичке школе „Свети Роман Мелод“. Програм су водили Кристина Шкипина и Ђорђе Пашајлић.

 Да се све више његује српка изворна пјесма потврђује и овај Васкршњи фестивал који сваке године окупи велики број младих музичких стваралаца из читаве Херцеговине, који његују српску пјесму, традицију и културу.

Извор: Радио Невесиње