Владика Григорије у Сокоцу посјетио митрополита Николаја

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и замјеник митрополита дабробосанског господин Григорије боравио је у суботу и недјељу, 31. маја и 1. јуна, у Сокоцу и том приликом посјетио митрополита дабробосанског господина Николаја.
У недјељу Светих Отаца Првог васељенског сабора, владика Григорије служио је Свету архијерејску литургију у соколачком храму Светога Пророка Илије – Романијској Лазарици уз саслужење свештенства и монаштва Дабробосанске и Захумско-херцеговачке епархије, а Литургији је присуствовао митрополит Николај.

У својој бесједи вјерницима епископ Григорије је рекао да је Литургија заједничко дјело Бога и народа и да човјек у овом свијету не може нигдје бити толико близу Бога, срести Бога, додирнути и окусити Бога као на Светој литургији.

„Зато је она срце Цркве, она је сама срж црквеног живота и богослужења, а самим тим сама срж хришћанског живота. Зато сваке недјеље идемо у цркву да будемо са Богом, да будемо на сабору на коме и у коме учествује Бог. То је гозба, то је свадба, то је причешће Богом, то је тајна неизрецива, неописива, тајна у којој се сусрећу небо и земља, тајна у којој се сједињују створено и нестворено, нестворени Бог и створени човјек у највећим дубинама људског срца, сусрећу се и постају једно,“ нагласио је владика Григорије.

Он је додао да Литургију увијек служимо у онај дан у коме је побјеђена смрт, у дану Васкрсења и зато је важно да на Божанску службу долазимо у свету недјељу, јер је она дан спасења, дан одмора од свих брига земаљских када се у човјеково срце усељава Бог и он из цркве у свијет носи благослов.

„То сте ви, браћо и сестре, онда када је Христос у вашим срцима, а он увијек стоји пред вратима вашег срца и куца и чека да му ви отворите врата,“ рекао је владика Григорије и захвалио митрополиту Николају и свештеницима што су му указали част да служи у храму Светог пророка Илије заједно са народом романијским.

Након Свете литургије у Духовном центру Романијске Лазарице свештенство храма припремило је трпезу љубави.

Епископ Григорије је у мјесту Ћаваринама, поводом храмовне славе храма у изградњи посвећеном Светим Оцима Првог васељенског сабора обавио славски обред и свима присутнима честитао храмовну славу.

У посјету Митрополији дабробосанској владика Григорије пристигао је у пратњи игумана манастира Тврдоша оца Саве и ђакона Владимира Вукановића и у епархијском дому у Сокоцу се састао с митрополитом Николајем, с којим је разговарао о тренутном стању и будућим активностима у Митрополији дабробосанској.

Такође, владика је одржао радни састанак са службеницима Митрополије у Сокоцу, архијерејским намјесницима и деканом Богословског Факултета у Фочи на коме се разговарало о тренутном стању у епархији и Богословском факултету, као и о цјелокупном животу и раду црквених општина, манастира и свештенства у Митрополији дабробосанској.

Извор: Митрополија дабробосанска