Упокојио се ктитор мостарске Саборне цркве г. Божидар Асман

Наш брат Божидар (од оца Анте и мајке Браниславе) Асман родио се 24. 7. 1946. године у Шапцу, отишао је са овог свијета дана господњег 31. 5. 2014. године, након дуге и тешке болести, са мислима на Мостар, град своје мајке Браниславе рођ. Вујовић удате Асман – кћерке угледног мостарског адвоката Симе Вујовића (1876-1922). Укопан је на Шабачком православном гробљу, поред своје баке Драгиње рођ. Јелић, такође Херцеговке, из по богатству и људскости чувене породице Јелић која је, имеђу осталог, својевремено у држала познати мостарски хотел „Неретва“.

Раб божји Божидар, по оцу поријеклом Чех католик, неколико година прије смрти примио је православље својих предака са мајчине стране. Баштинио је, у свом радном вијеку рударског инжињера у Бањалуци и Мајданпеку, најбоље хришћанске особине својих предака, мостарских и херцеговачких, те их такве и у свој живот свакодневни преточио. Наш брат Божидар, у најбољем маниру хереговачком и мостарском, далеко од Мостара и Херцеговине, ипак је осјећао снажну везу са крајем у којем су његови преци привређивали, сликали (први академски сликар из Херцеговине Бранко Радуловић је по Јелићима његов близак рођак), писали и војевали, мада у њему није ни живио ни уживао.

Божиар Асман ни на одласку из овог нашег свјетовног није заборавио свој род, свој Мостар и своју Херцеговину, хришћански свјестан да човјекова суштина није далеко од његовог рода и поријекла, поготово ако је срж коријена људског јака као што је јака и свеприсутна српска и православна присутност у Херцеговини. Покојни Божидар и његова жена Веселка са великим су интересовањем пратили чудесно васкрсење и обнову православља у Мостару и Херцеговини, доживљавали изградњу Саборне цркве и повратак српског живља у Мостар као свој властити успјех и сваку невољу српског човјека хришћанина у Мостару сматрали својом.

Божидар је, говорећи у перо свом адвокату и знајући да ће умријети и наставити живот вјечни у Господу, изнио своју задњу овоземаљску вољу остављајући своју некретнину, као и своју животну уштеђевину, Православној цркви у Мостару и тако помогао свој народ и своју Цркву тамо гдје је процијенио да ће његов дар значити више и учинити више добра него било гдје друго.

Наш брат Божидар Асман сахрањен је дана господњег 2. 6. 2014 године, како је већ прије наведено, на Шабачком Православном гробљу, поред своје баке Драгиње. Опијело су служили протојереј шабачки Милан Пантелић и мостарски протојереј Радивоје Круљ, који је и одржао бесједу на његовом гробу.

Нека му је покој вјечни и слава, а на нама живима да његов живот и његов дар не заборавимо и да га се у својим молитвама сјетимо.

Веселин Гатало