Положен камен темељац за храм Светог Петра Цетињског Чудотворца

Благословом Преосвештеног Епископа Захумско-херцеговачког и Приморског Господина Григорија (Дурића), у селу Меданићи код Гацка у изградњи је храм посвећен Светом Петру Цетињском Чудотворцу, Митрополиту и Господару Црне Горе и Брда. То ће бити први храм посвећен овоме Великом Светитељу Божијем на подручју Епархије Херцеговачке.

Мјештани Меданића су идеју о изградњи храма изњедрили као најадекватнији вид захвалности према својим честитим прецима и Богу Живоме који их је сачувао да поред силних искушења протеклих периода опстану и остану постојани у овом херцеговачком крајолику. Радује нас Чињеница да је изградња храма наишла на опште одобравање и једнодушну подршку житеља овога краја.

На свечаност полагања камена темељца одазвали су се сви становници овога села, а сама свечаност одисала је радошћу и својеврсним поносом који се могао осјетити у сусрету са домаћинима. На срдачан позив Меданићана одазбвали су се бројни гости који обављају значајне функције у гатачкој општини. Нарочиту благодарност за посјету и одзив на свечаност Меданићани су изразили господину начелнику Милану Радмиловићу и господину Милинку Милидрагу, генералном директору Рудника и термоелектране Гацко.

Свечани обред полагања камена темељца био је планиран за средину маја ове године, међутим због солидарности према браћи угроженој поплавама сами чин и гозба одгођени су за недјељу, 1. јун 2014.године, стога су радови у поодмаклој фази. Самим обредом су чинодејствовали Игуман Светосавског манастира у Голији Архимандрит Данило (Трпчевски), парох Друге невесињске парохије јереј Немања Лукета, парох меданићки (Друге гатачке парохије) јереј Данило Дангубић уз саслужење ђакона Јакше Окиљевића и молитвено учешће присутних.

Домаћини су се свесрдно потрудили и са очигледном љубављу припремили трпезу љубави за све присутне.

Бесједа јереја Данила Дангубића

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Пројекат храма у Меданићима

Св. Петар Цетињски (акатист)

Св. Петар Цетињски (житије)