Празник Силаска Светога Духа на Апостоле у Гацку

Празничном Вечерњом и петохљебницом у храму Свете Тројице почела је прослава овог великог празика. Празнично Вечерње служио је протојереј ставрофор Никола Јанковић.

Ове године по први пут служена је Божанствена Литургија у новом гатачком Саборном Храму који је у изградњи. Светом Литургијом, са почетком у 9 часова, началствовао је игуман манастира Житомислић Архимандрит Данило (Павловић), уз саслужење Архимандрита Данила (Трпчевског) игумана манастира Светог Саве у Голији, јереја Михајла Андрића, протојереја ставрофора Велимира Ковача, јереја Данила Дангубића, јереја Миодрага Вртикапе, двојице ђакона Владимира Вукановића и Јакше Окиљевића, уз учешће сестринства ман. Светог Луке у Жупи Никшћкој, монаха новооснованог манастира Св. Петра у Данићима и бројног народа. Игуман Данило се, након читања Св. Јеванђеља, присутнима обратио пригодном празничном бесједом. Велики број вјерног народа причестио се Божанским Даровима. Испред новог храма је пререзан крсни хљеб а потом је свечана литија прошла улицама града.

На самом почетку културно-умјетничког програма, који је организован у порти старог храма, присутнима су се обратили начелник Општине господин Милан Радмиловић и старјешина храма свештеник Велимир Ковач.

Богатим културно-умјетничким програмом, у коме су учествовали: етно група Захумље, хор Свете Јелене Анжујске који поје при храму Свете Тројице, КУД „Зеленгора“, гуслар Марко Црногорац, КУД „Сава Владиславић“, гостујући КУД „Извор“ из Београда, и уз послужење које је припремљено за вјерни народ, настављено је славље сверадосног празника. На крају програма преставници Општине подијелили су општинска признања за 2014. годину. У сали за саборовање организован је свечани ручак за свечаре и госте.