Слава храма Свих Светих Мученика Српских у Љесковом Дубу

На дан по Видовдану, 29.јуна 1943. године фашисти су мучки убили 168 становника села Љесковог Дуба. Свједочанство побједе Христове јесте овај свети храм који су саградили житељи и потомци овога села, а Преосвештени Владика Григорије са Владиком Атанасијем, бројним светенством и вјерним народом прошле године 30. јуна осветио ову црквицу која одише радошћу и свечаношћу.

Овогодишњу, прву крсну славу овога светога храма, прославили смо у скромности због саосјећајности према браћи која су пострадала у најновијој катастрофи у мајским поплавама.

Светом Литургијом је началствовао отац Данило, парох Друге гатачке парохије и том приликом у бесједи нагласио да „СЛАВУ СЛАВЕ КО ДРУГИ ДО ПОБЈЕДНИЦИ“ и да је слава „ШТА ДРУГО ДО ТРИЈУМФ ИСТИНЕ, А ИСТИНА ЈЕ У ХРИСТУ ЈЕР ХРИСТОС ЈЕ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ“.“ ТАМО ЂЕ ЈЕ ЛИЛО ТАМО ЋЕ И КАПАТИ“ додао је парох љесковачки, „А ОВО ШТО НАС ЈЕ МИЛОСТ БОЖИЈА САБРАЛА И САБИРА ОКО ХРИСТА ЈЕ ПОТВРДА ТЕ НАРОДНЕ МУДРОСТИ. НЕ МОЖЕМО РЕЋИ ДА У ОВЕ НАШЕ ДАНЕ ЛИЈЕ, АЛИ КО МОЖЕ РЕЋИ ДА НЕ КАПА“? закључио је у својој бесједи отац Данило.

Оцу Данилу је саслуживао ђакон Јакша Окиљевић и бројни вјерни који су се причестили Светим Тајнама.

Обрен Дамјанац,
ученик трећег разреда Цетињске Богословије