Монографија „Билећа над извором Требишњице“ промовисана у Билећи

Монографија под називом „Билећа над извором Требишњице“, аутора професора Николе Асановића, промовисана је синоћ у билећком Парохијском дому. Склопљена на око 190 страна, са преко 270 фотографија, ова монографија прича причу о Билећи кроз време, о њеним климатским карактеристикама, историји, митологији, уметности, култури, привреди, спорту, те војничкој традицији која је један од сегмената билећке препознатљивости.

Према речима аутора, монографија је настала уз велику жељу да се о Билећи коначно на једном месту нешто каже, као и из најбоље намере и уз велики ризик да нешто није добро казано. Због тога је, истакао је Асановић, књигу посветио својој унуци Јовани, како би она, уколико нешто није добро урађено, једног дана наставила ову монографију, и како би на тај начин позвао и друге људе да у будућности наставе причу о Билећи.

Пристутне је испред црквене заједнице поздравио јереј Данило Боро, а о књизи су говорили професор Никола Баћевић, који је на њој радио као коректор и лектор, те професор доктор Радмило Пекић чији су текстови у њу уврштени. Они су „Билећу над извором Требишњице“ назвали најлепшом презентацијом свог града до сада, чији се значај огледа у томе што ће о данашњем становништву у Билећи, као ио њеним прецима, аутентично сведочи и остати као завјештање млађим поколењима о верском, духовном и културном животу Билеће и Билећана.

Извор: Моја Херцеговина
Аутор: Јелена Денда