Освјештана обновљена црква Св. Арх. Стефана у селу Главска

Село Главска налази се на крајњем југу Херцеговине, у близини магистралног пута Требиње – Дубровник, недалеко од насеља Иваница. Село се састоји из два дијела, Горње и Доње Главске. Испод самог села раније је пролазила жељезничка пруга Хум – Ускопље – Зеленика. Ово херцеговачко село са прелијепим каменим кућама, смјештено је на само неколико километара од државне границе БиХ – Хрватска, па је Главска тако и најјужније српско село Херцеговине. На прилазима селу, на више мјеста види се море.

До последњег рата у Главској је живјело 15 – так породица. Осим својих имања, многи су радили и у Приморју. Више породица из Главске, још од раније има родбину у иностранству.

 У протеклом рату 1992 – 1996, током агресије Војске Републике Хрватске (ХВ) на Требињску општину 1992. године, ово српско село подијелило је судбину још 40 – так требињских села југа Херцеговине. По доласку у село, Хрватска Војска је опљачкала све куће, и скоро све попалила. Остало је само пар кућа у којима су били смјештени. У вријеме окупације, у рушилачкој мржњи, осим кућа страдало је и сеоско гробље и црква. (исто је било и у великој већини ових 40 – так села). Надгробни споменици у гробљу су поломљени, на неколико споменика писане су погрдне поруке „овдје су заклани српски пси“ и сл. Црква је тада великим дијелом оштећена и оскрнављена, покрадене су иконе, запаљен иконостас, звоно са цркве скинуто и однесено.

По завршетку рата, мјештани Главске долазе на своја запаљена огњишта и почињу са обновом. Данас је у селу више кућа обновљено и многи обрађују своја имања, тако да се у Главску живот ипак вратио. У сеоском гробљу обновљени су надгробни споменици и црква. Црквена слава је пренос моштију  светог првомученика и архиђакона Стефана. Обнова цркве трајала је више година. Осим унутрашњости цркве, прво је обновљен звоник, и постављено ново звоно. Ове године постављен је нови камени иконостас и два мозаика, рад  двојице талентованих требињских мајстора за камен и мозаик Далибора Росандића и Риста Мисите.

У недјељу, 10.08.2014. уз присуство великог броја вјерника, освјештана је обновљена црква св. првомученика и архиђакона Стефана. Чин освјештања цркве обавили су свјештеници Момчило Пејичић и Никица Ајдер. Присутним вјерницима пригодним бесједама обратили су се надлежни парох Момчило Пејичић и отац Никица Ајдер, као и домаћин и предсједник одбора за обнову цркве Славко Милишић. По завршетку богослужења, вриједни домаћини припремили су за све присутне свечану трпезу љубави.

Милан Путица