Посјета проте Ратка Савића парохији метковачкој

У петак вече смо са великом радошћу у Метовићу дочекали проту Ратка Савића. Након четрдесет година прота је дошао да обиђе нашу парохију, у којој је и он некада вршио свештеничку службу. Након Метковачке парохије одлази у Београд, гдје и данас живи. Прота Ратко први је свештеник после другог свјетског рата који је живио у парохији Метковачкој у којој је службовао од 1968. до 1973. године. Тада због неусловности куће и станара који су у њој боравили, прота је живио у приватном смјештају.

У петак вече проту смо угостили у нашем парохијском дому у Метковићу, а сутрадан, у суботу обишли смо храмове и парохијске домове на Кременој и у Опузену.

Видно изненађен напретком у нашој парохији, прота нам је причао како је то некада било док је он службовао за вријеме комунизма.

У недељу 28. 09. служићемо Свету Литургију и парастос у селу Глушци и тако ћемо обиљежити 70 година од страдања 94 житеља овог села.

Треба напоменути да је у Београду прота Ратко увијек, а посебно у вријеме рата, дочекивао народ из ове парохије, који је тамо долазио, а неки су и остали да живе. И данас је прота у веома добрим односима са свима њима.

Својим трудом и са нашим народом у Београду скупљао је прилоге и куповао потребни инвентар за храм Светог Георгија у Метковићу (Свето Јеванђеље, одежде, круне за вјенчање…).

Надамо се да ћемо и убудуће имати више оваких сусрета, а проти још једном захваљујемо на његовом доласку у наше крајеве и свему што је учинио за нашу парохију.