Обавјештење – Конкурс за идејно архитектонско-урбанистичко рјешење уређења комплекса Херцеговачке Грачанице – Рок за предају радова продужен до 30. марта 2015. године

Српска православна епархија Захумско-Херцеговачка и приморска вас обавјештава да je рок за предају радова на  Конкурс за идејно архитектонско-урбанистичко рјешење уређења комплекса Херцеговачке Грачанице, продужен до 30. марта 2015. године.

Прилог: одговори на постављена питања у вези Конкурса (пдф)

Српска православна епархија Захумско-Херцеговачка и приморска расписује једностепени конкурс за идејно архитектонско-урбанистичко рјешење уређења шире зоне комплекса Херцеговачке Грачанице на Црквини у Требињу – Република Српска.

Сврха и циљ конкурса јесте израда Идејног архитектонско-урбанистичког рjешења уређења шире зоне комплекса Херцеговачке Грачанице на Црквини у Требињу (у даљем тексту предметни простор), те да се између више предложених рjешења добије најквалитетније којим се обезбjеђује заједнички интерес и афирмација струке и расписивача, што ће дефинисати и основне урбанистичке и архитектонске поставке концепта уређења и изградње предметног простора.

Предметна локација се налази у зони ширег центра града Требиња, на брду Црквина, на источном дијелу града. Са платоа брда Црквине отворене су визуре ка свим странама и правцима развоја и простирања града. Доминантан положај Црквине је очигледан како из града Требиња тако и са локације. На локацији је 2000. године изграђен храм Херцеговачке Грачанице – посвећен Пресветој Богородици, у коме је сахрањен пјесник Јован Дучић, по жељи коју је исказао тестаментом. Пјесникова жеља је била да буде сахрањен у Требињу, тако да су његови посмртни остаци пренесени из Америке у Херцеговачку Грачаницу у октобру 2000. године. Осим храма, који је стилска и обликовна копија манастира Грачанице са Косова и Метохије, у склопу комплекса се налази звоник, галерија, парохијски дом, амфитеатар, чесма, црквена књижара и сувенирница, музеј и љетна башта и уређене зелене површине. Храм, као и цио комплекс се може видјети са сваке тачке града Требиња.

Прилог :