Изложба о Сарајевском атентату

У Владичанском двору у Мостару, под високим покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Мостару, отворена је изложбе документарне грађе под називом “Ко је, како, када и гдје обиљежио 100-годишњицу Сарајевског атентата и почетка Првог свјетског рата” аутора Шемсудина Златка Сердаревића. Аутор је на преко двадесет панела изложио позоришне афише, каталоге изложба, плакате, новинске текстове, књиге, извјештаје са портала и веб страница, часописе, војне карте са ратишта и остали материал који илуструје све што се дешавало у протеклој јубиларној години. Посебан занимљив експонат предствљала су два броја репринт издања београдске Политике из 1914. године.

У свом обраћању професор Живојин Реповић је казао: -Ми се вечерас можемо увјерити да је аутор студиозно пришао обради теме и изложио грађу која врло увјерљиво говори о низу програма институција, установа и асоцијација са ширих простора.

Професор Данило Марић је казао да је изложба замишљена и остварена као значајан допринос разумијевању једног времена који је знатно измјенио свијет, а симболизује га Сарајевски атентат. –На паноима су изложени факти и Сердаревић од себе ништа не сугерише, остављајући посјетиоцима да сами донесу суд о тим преломним догађајима, акацентирао је Марић.

Изложбу је отворио мостарски парох Радивоје Круљ констатујући да је аутор “живи покретни архив и неисцрпна ризница докумената о сваком сегменту културног стваралаштва и историје Мостара и Херцеговине.” Круљ је додао као је то урађено са много љубави и труда тако да се пред посјетиоцима пружа ретроспектива свега што је обиљежило овај јубилеј.

-Ова изложба заслужује да се постави у Сарајеву, Београду и другим градовима, нагласио је Радивоје Круљ.

Сердаревић је у обраћању казао да су у Мостару одржана четири културна садржаја поводом јубилеја. Гостовали су Аустријанци са поставком, затим је Архив Ф БиХ приредио изложбу, на Правном факултету је симулирано суђење актерима атентата са пратећом изложбом и коначно гостовале су Сарајлије са извођењем плесне представе Болеро. – Имао сам прилике учествовати са својим експонатима на свјетској музејској изложби Стари мост споменик мира коју је организовао Центар за мир и мултиетничку сарадњу Мостар а и ова изложба говори о свјетском догађају. Успоставио сам конекцију са бројним културним институцијама, установама, и асоцијацијама у ширем региону па су ми излазили у сусрет. Посебно задовољство и драж је кад откривате ко је и гдје приређивао програме. Планирам издати Каталог у коме би били таксативно наведени културни и научни програм и то би био добар водич за озбиљне истраживаче и научнике, нагласио је Серадревић

Изложба ће у Владичанском двору бити отворена до 20. новембра ове године.