Дјетињци у требињском Саборном храму

Данас су у требињском Саборном храму свечано прослављени Дјетињци. Великом броју вјерника, од којих је највише било дјеце, обратио се о.Никола Јанковић и честитао празник. Истакао је да данас славе мала и велика дјеца-одрасли, јер смо сви дјеца Божија и самим тим смо позвани на љубав и радост.

Након Свете Литургије у Епархијском дому су присутни уживали у изложби, којом су се ове године „одријешили“ ученици требињских основних школа. Креативни ручни радови, макете и ликовни радови, које су уз помоћ својих вјероучитеља данас изложили, заслужују сваку похвалу и дивљење. Након „везивања“и „дријешења“, дјеца су се почастила припремљеним слаткишима.

Радујемо се што у нашем граду одрастају добра, вриједна, пристојна и послушна дјеца којима је Бог даровао овакве дивне таленте. Њихови радови су свједочанство њихове љубави за Бога и ближње.Тако су позвали све одрасле да, „ако имају очи да виде и ако имају уши да чују“, пруже им могућност да својим добри примјерима надјачају све лоше примјере, којих на жалост, има.

Данашња скромна изложба ученичких радова обавезује нас, да оваква дјеца требају бити тема наших мисли, разговора, планова о будућности, нашег молитвеног обраћања Богу. Тек тада ће се видјети “колко снаге Хумска земља има“!

Прославу Дјетињаца настављамо и сутра, када ће свештеници о. Никола Јанковић и о. Александар Илић обићи основне школе у својим парохијама: ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Бреговима, и ОШ „Св.Василије Острошки“ у Горици. Посјетиће ученике првих разреда који још не уче вјеронауку и благословити их.

Мирјана Зиројевић