Епископ Григорије бoжићну литургиjу служиo у сарајевском Сaбoрнoм хрaму

Празник Рођења Господа Исуса Христа свечано је прослављен у сарајевској Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву. Свету архијерејску литургију служио је Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки господин Григорије, замјеник митрополита дабробосанског Николаја, уз саслужење десет свештеника и тројице ђакона Митрополије дабробосанске, а на Литургији је одговарао хор „Слога“ под диригентским вођством мр Стефана Мојсиловића.

Током Свете литургије, епископ Григорије је у чин презвитера рукоположио ђакона Душана Андрића из Фоче, који ће бити постављен на парохију у Тјентишту.

„Данас је велика радост у нашим срцима зато што смо у овом дивном, чудесном храму и у овом дивном, Божијем граду и што славимо Бога и што се молимо за мир међу људима“, рекао је владика Григорије, обраћајући се вјерницима.

Данас би, рекао је владика, били још срећнији да има више људи у овом граду који славе овај Божић, као и онај Божић другог датума, као и сваки празник који славе муслимани Бошњаци.

„Нама је остало у предању да наше празнике дијелимо са комшијама – и радост и мир и оно што имамо да поједемо. Славећи празник не заборављамо и оне који су друге вјере, али у суштини свако је онај који слави Бога вјере која живот значи. Треба нам та вјера, јер данас у свијету видимо шта значи рат, смрт, убијање и какве су посљедице ратова… глад, сиромаштво, избјеглиштво, болест, умирање и све што се може назвати биједа“, рекао је владика Григорије у бесједи.

Он је поручио да све има узрок у томе што људи нису послушали једну ствар – да славе Бога на висини и да раде све да буде мир међу људима и добра воља.

„Морамо вољети чак и оне који нас не воле. У томе је тајна љубави Божије, тајна мира Божијег, тајна побједе. Свако ко побиједи у себи зло, побиједиће и у другима зло. Ако мрзимо онда је срце смрзнуто, а нема ништа топлије од топлог срца човјечијег. Надамо се да ће мир у овом граду обасјати не само нашу земљу него да ће обасјати цијели свијет. И то је наша жеља, јер да нам то није циљ не бисмо данас били овдје“, рекао је владика Григорије.

Вјерницима је потом прочитана божићна посланица Његове светости патријарха српског Иринеја, а велики број вјерника причестио се Светим тајнама Тијела и Крви Христове.

Извор: Митрополија Дабробосанска