Сабор Пресвете Богородице у ПетроПавловом манастиру

На други дан Божића , Сабор Пресвете Богородице, коме је посвећен параклис у конаку Петропавловог Манастира, служена је Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Еписком Григорије уз саслуживање бројних свештеника наше Епархије. Служби је присуствовао и Владика Атанасије, као и бројни вјерници, монаси, монахиње и велики број дјеце.

Осим празничне Литургије посебна радост била су три догађаја која су представљала нарочит благослов. У оквиру Литургије Владика је миропомазао малу Јовану, чије је крштење обављено током празничног јутрења у параклису Пресвете Богородице. Прије почетка Литургије, која је служена у Павловој цркви, у расу је замонашена искушеница Петропавловог Манастира Славица добивши монашко име Ана, у част Св. Ане, мајке Пресвете Богородице.

На Литургији богати благослови Божији употпуњени су рукоположењем у чин свештеника ђакона Душка Шаровића. Осврнувши се на сва три велика благослова, Владика Григорије је у својој беседи рекао да је данашњи дан један од многобројинх доказа да Бог не оставља своју Цркву, која се управо кроз овакве догађаје непрестано шири и разраста, пловећи тако до свог коначног испуњења у Царству Небеском.

Послије резања славског колача припремљена је трпеза у манастирској трпезарији гдје је настављено славље.