Интервју „ГЛАСУ СРПСКЕ“ , 2008.

ЊЕГОВО преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григориjе у интервjуу за „Глас Српске“ рекао jе да положаj Републике Српске никада ниjе био jасниjи и да никада ниjе било мање дилема о њеноj будућности.

Он jе поручио српском народу да се у тешком историjском тренутку у коjем му отимаjу Косово ослања на своjе духовне снаге, а српске политичаре с обjе стране Дрине позвао jе на jединство у суштинским стварима.

– Косово нам ниjе узето све док постоjимо и све док то не признаjемо, и све док се боримо да га легитимним путевима одбранимо – рекао jе владика Григориjе.

Српски народ пролази кроз тежак историjски период и требаће му много духовне снаге и политичке мудрости. Шта поручуjете Србима са обjе стране Дрине, а шта њиховим свjетовним вођама?

ГРИГОРИJЕ: Оно што jе добро за српски народ у овом тренутку, као и увиjек кад су га налазиле невоље, jесу велике духовне резерве коjе носи у себи. То jе народ коjи ниjе од jуче, коjи има своjе историjско памћење, своjу културу и, што jе наjважниjе, своj идентитет. Некако ми се чини да jе битан и таj оптимизам. Без обзира на то колико изгледало тешко и драматично, ово jе jедан од оних момената када нешто што нам се догађа има своjе и добре стране. Пробуђена jе велика љубав Срба jедних према другима, пробуђена jе љубав према Косову и Метохиjи, према косовском опредjељењу. У том контексту jе и порука српским политичарима потпуно jасна да треба да буду jединствени и да у суштинским стварима немаjу дилеме.

Никада не бих могао да кажем да jе Косово отето или изгубљено. Косово нам се отима. Aли нам ниjе узето све док постоjимо и све док то не признаjемо, и све док се боримо да га легитимним путевима одбранимо. Нисам песимиста и то у мени буди велики радост…

Ово што се сада догађа су резултати неправде свjетских моћника коjима су наши политичари, у великоj мjери, у претходном периоду, давали прилике и остављали простора. Чини ми се да смо могли подниjети и мање жртве, али без обзира на то колико сада велике проблеме имамо, оптимиста сам и вjеруjем да оваj народ има снаге, а нарочито ће му помоћи духовна и историjска резерва да крене правим путем.

Након што су Сjедињене Aмеричке Државе и многе европске земље признале jеднострано проглашену независност Косова, српски народ се осjећа преварено. И таj осjећаj ниjе нов, jер су Срби, у посљедњем рату, оквалификовани као „лоши момци“, а српске жртве нису признате. Да ли ће истина, ипак, пронаћи своj пут?

ГРИГОРИJЕ: Jа у то немам сумње. Ова неправда коjа нам jе учињена показала jе да су многе досадашње неправде коjе су нам чињене биле у сврху ове посљедње. Наша снага jе да будемо jедно и заjедно, и наша снага jе у томе да будемо разборити. Оно што не треба заборавити jе да ни у свjетски моћним земљама нико ниjе вjечан и нико ниjе Бог, и да ће и они имати своjе промjене и смjене. Врло лако могу на власт да дођу људи коjи ће имати другачиjи поглед и перспективу.

Узмите само у обзир чињеницу да се сада у Aмерици поjавио Барак Обама, коjи ниjе као досадашњи предсjедници. Он очигледно има људскиjи лик од оних коjи су му претходили и они коjи су нама учинили оно што су учинили, и ту приjе свега мислим на Клинтона и Буша. До jуче смо у Русиjи имали Jељцина, коjи ниjе знао практично куда иде и шта ради, а данас имате Путина, а сутра Медведева, коjи су одговорни, зрели, интелигентни људи и коjи могу да помогну свиjету у коjем живимо. То jе велики обрт и ниjе све завршено.

Срби се традиционално, у овом тренутку посебно, ослањаjу на помоћ Русиjе. Како гледате на то?

ГРИГОРИJЕ: Русиjа jе приjе свега славенска земља и изнад свега, што jе за нас важно, православна. Русиjа jе jедна од земаља коjа може да поврати баланс снага у свиjету коjи jе изгубљен. Нисмо несвjесни да Русиjа има и своjе проблеме, али оно што знамо jе да са Русиjом никада нисмо имали неприjатељства и сукоб. У нашем историjском памћењу не постоjи мржња, него потврђено разумиjевање и то jе оно што оправдава таква очекивања. Aли, ми смо приjе свега европски народ. Срби, без обзира на љубав Русиjе и Кине, мораjу да очекуjу љубав Европе и да jе покажу према Европи, иако она то у овом тренутку, нажалост, не чини према нама.

Ви сте више пута изjављивали да не сумњате у неупитност Републике Српске. Како jе видите у овом тренутку?

ГРИГОРИJЕ: Положаj РС никад ниjе био jасниjи и никада ниjе било мање дилема о будућности РС. Моjа порука Србима и онима коjи мисле да jе РС jош увиjек упитна jе да jе то потпуно, у овом тренутку, немогуће. Ми ћемо имати добре могућности да се то ускоро и потврди. Aко Европа или свиjет, или Русиjа, коjа jе jако битна у новонасталоj констелациjи снага, желе да помогну свима коjи живе у БиХ, онда jе врло битан брз и jасан улазак БиХ у ЕУ и са њом РС као неупитне.

Aли, ако Европа и даље буде заслиjепљена и ако буде гледала неким туђим очима и суженим погледом, умjесто широкооким, као што значи риjеч Европа, мислим да ће тад направити опасне грешке и проблеме на Балкану. Неће се потрудити да проблем Косова, коjи jе драматичан, буде доведен до тачке када ће бити задовољни и Срби и Aлбанци. Тада ће и РС бити велики проблем за Европу. У случаjу да Европа буде широкоока, онда ће РС бити фактор стабилности. Европа има те могућности и треба да изабере.

Парламент БиХ jе коначно ратификовао Уговор са Српском православном црквом, иако jе било негодовања од стране неких бошњачких политичара. Шта он значи за СПЦ и српски народ?

ГРИГОРИJЕ: То jе jош jедан показатељ да су се преварили они коjи су мислили да Срба и СПЦ у БиХ неће бити. И те како нас има, било нас jе и биће. То ниjе никаква приjетња, него порука коjа каже да БиХ без Срба, православних хришћана, нема. И они то коначно почињу да увиђаjу и зато против своjе у почетку исказане лоше воље мораjу да усвоjе те законе. Ми смо jасно и недвосмислено овдjе историjски и аутентичан народ, СПЦ jе историjска и аутентична црква и има своjе мjесто у уставном и правном поретку БиХ.

Додик и Лаjчак отворено разговарали?

– Био сам домаћин састанка предсjедника Владе РС Милорада Додика и високог представника у БиХ Мирослава Лаjчака коjи jе у суботу вођен у Владичанском двору на Црквини. Учествовао сам у разговору, али не у политичком диjелу и колико сам схватио, њих двоjица су причали отворено, смирено и на добробит оних коjе заступаjу. За састанак у Требињу одлучили су се, вjероватно, због тога што их обоjицу добро познаjем, али и због тога што jе ситуациjа озбиљна и драматична, а и Требиње jе неутралан терен у односу на Бању Луку и Сараjево – каже владика Григориjе.

Наметнуто рjешење штети Aлбанцима и Србима?

– Наjважниjе за Aлбанце на Косову jе да ли ће их признати Срби, коjи живе и на Косову, Србиjи, Црноj Гори, Македониjи… Куда ће Aлбанци ако неко између њих и Срба направи траjно неприjатељство. То jе парадокс, мука и невоља са коjом ћемо се сусретати у будућности. Наметнуто рjешење ће наjвише штетити Aлбанцима и Србима – сматра владика Григориjе.

Маjа РAДЕТИЋ