„Језик Шантића, историја Ћоровића, култура Радуловића“

Под слоганом „Језик Шантића, историја Ћоровића, култура Радуловића“, у суботу, 28. фебруара, у Мостару је почео други период „Просвјетине школе српског језика, историје и културе“, пројекта, који је, у организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ – Градски одбор Мостар, започет 2014. године.

Указујући на славно, а ипак нимало лако доба Мостара, у којем су стварали пјесник Алекса Шантић, историчар Владимир Ћоровић, сликар Бранко Радуловић и многи други знаменити Мостарци, овим пројектом младим људима основношколског и средњошколског узраста нуде се основе наставно-научних дисциплина, које нису заступљене у званичном систему образовања Града Мостара и Херцеговачко-неретванског кантона.

Од свог оснивања, давне 1902. године Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“, као једну од својих основних дјелатности, препознаје образовање свих социјалних слојева становништва, оба пола, млађе и старије, стипендирајући до 1914. године, поред Срба, и 59 студената Муслимана и 34 ђака и студента хрватске националности. Стога, поред организације значајних културних манифестација, мостарска „Просвјета“ и данас настоји да допринесе образовању и у ужем смислу те ријечи.

СПКД „Просвјета“ – ГО Мостар