Отворена изложба „Богатство различитости“

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије поручио је у Требињу да Херцеговци имају смисла за живот и суживот, за оно што је најважније – да разумију другога који није исте вјере, али који је прије свега човјек.

На отварању изложбе традиционалне исламске и хришћанске умјетности „Богатство различитости“ владика Григорије синоћ је истакао да је отвореност, у ствари, храброст и доброта која прима свакога са љубављу.

„Чини ми се да се све подјеле – политичке, идеолошке, националне, вјерске ипак на крају своде на то да ли је неко човјек или нечовјек“, нагласио је владика Григорије, истичући да убијање и ратови никоме не доносе срећу.

Он је додао да је из вјековног искуства и једне и друге религије познато да је мир и добро оно што треба гајити.

„На томе посљедњих година радимо мостарски муфтија и ја и покушавамо да упознамо једни друге. Крајња нам је жеља да научимо наше људе да немају разлога да страхују једни од других, да мрзе једни дуге или да се плаше оног који је различитог религијског убјеђења“, рекао је владика Григорије.

Он је подсјетио да је народ у Херцеговини и БиХ имао дуготрајна и велика искуства живљења у миру, а не само сукобе и ратове.

„Ратови често нису били вјерски, него политички и економски, али то се понекад зачини вјерским зачином што може да буде веома опасно. Зато се трудимо да у Требињу и у Мостару покажемо да Херцеговци имају смисла за живот и суживот, да имају смисла за оно што је најважније да разумију другога, онога који није исте вјере као ми, али који је прије свега човјек“, рекао је владика.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски рекао је да се такве поруке шаљу из Требиња, али да има и људи из других градова БиХ који су спремни да их на исти начин упуте.

„Ми понекад скупимо мало више храбрости од неких других људи, да покажемо то и да Требиње буде отворен град не само декларативно него стварно и суштински. Мислимо да је отвореност, уствари храброст и доброта која прима свакога са љубављу“, нагласио је владика и додао да је за Требиње веома важно и унутрашње јединство.

Владика Григорије каже да годинама тврди да Требиње има веома добру перспективу на тромеђи са Хрватском и Црном Гором.

Он је поручио да је Требиње мјесто у које треба доћи, загрлити га и од њега ће човјек добити много више него што може да замисли.

текст: Срна
фото:Trebinjelive