Предавањa Епископа Григорија у Палама и Бијељини

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачаки и приморски Григорије одржао је на на Филозофском факултету у Палама 14. марта, предавање на тему „Границе слободе“.
„Ако је људска слобода ограничена и угрожена,  самим тим угрожена је и људска љубав. Али, уколико у те наше ограничене слободе уведемо Бога који има безграничну слободу и безграничну љубав, онда љубав међу нама нема граница“, рекао је владика Григорије.
Владика је истакао да је избор ограничена и наметнута слобода.
„Избор је ограничен и то није апсолутна слобода, али је главни избор – избор између живота и смрти“, рекао је владика Григорије.
Владика је додао да је пријатно изненађен што је вечерашњем предавању присуствовао велики број посјетилаца.
„Мислио сам да су људи заборавили живу ријеч, али вечерас су показали да је обрнуто. Шокиран сам њиховом пажњом и љубављу“, навео је епископ захумско-херцеговачки.
Предавање епископа Григорија, који је на једноставан и занимљив начин бесједио о границама људске слободе, организовали су Митрополија дабробосанска, те Филозофски и Богословски факултет Универзитета у Источном Сарајеву.

Сутрадан, 15. марта у Бијељини, Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије одржао је предавање на тему: „Постојати као биће слободе“.
Прожимање љубави и слободе у човјеку чине покретачку силу неопходну да се у свијету савлада пошаст депресије и страха која долази од људске неслободе. У времену када је љубав захладњела међу људима и када нас егзистенцијални и психолошки страхови паралишу, треба разговором и отварањем према другоме да освајамо своју слободу и потврђујемо своју љубав“, рекао је владика Григорије на предавању које вечерас одржано у градском Центру за културу.
Публици, која је испунила и мјеста за стајање у сали са 350 мјеста, владика је кроз библијске, али и приче из свакодневице, бесједио о слици божијој у човјеку и важности освајања слободе.
„Човјек је биће створено за живот, а не за смрт. Наша шанса за живот је огромна, наша прилика је отворена, али да бисмо ту прилику искористили, ми морамо да будемо бића слободна и бића пуна љубави“, закључио је владика Григорије.
Савршен приступ за човјека данас је, каже владика Григорије, да нема страха од другога и другачијега, јер нас тај други потврђује да јесмо.
Предавање владике Григорија на тему „Постојати као биће слободе“ одржано је као дио циклуса предавања у оквиру Великог поста које организује Мисијски фонд Епархије зворничко-тузланске сваке недјеље у марту.

Извор: Срна