Сеоско сијело „Сачувајмо обичај – сачувајмо завичај“ у селу Власаче

У селу Власаче, двадесетак километара удаљеном од Требиња, по други пут је протеклог викенда организована манифестација Сеоско сијело „Сачувајмо обичај – сачувајмо завичај“, на којој су учествовале етно групе и народни гуслари из Требиња, Билеће и Љубиња.

Перо Вуковић, предсједник Организационог одбора манифестације, каже да је циљ оваквог окупљања већ ове године показао своју оправданост, јер се окупило преко 200 Херцеговаца и Херцеговки, жељних, како каже, оних старих сијела на која се некада знало ићи и по неколико сати пјешице.

„Већина учесника потиче, као и ми, из опустјелих херцеговачких села у којима се народна пјесма, чувена херцеговачка „ганга“, може чути још једино када дођемо ми из градова, па смо се зато одлучили и да одржимо и омасовљавамо ову нашу свечаност која, иако се одржава тек другу годину, постаје препознатљива у цијелој Херцеговини“, каже Вуковић.

У његовом селу више не живи нико, али двадесетак мјештана је у њему свакога викенда, обрађују земљу одржавају куће, али и православну духовност и традицију, о чему је посвједочио и мјесни парох, отац Никола Јанковић.

„Овдје су се, у мјесној цркви Свете Петке, вјенчавали и крштавали и у она времена када то није било пожељно, овдје су се од давнина весељели и туговали заједно са својим свештеницима, не заборављајући своје коријене, па су зато данас овако напредни и весели, сабрани са својим комшијама и у љубави са Богом“, казао је отац Никола.

Иако се Власачани не надају да ће њихова манифестација подстаћи младе да се враћају селу, сијело ипак има за циљ указати на благодети сеоског живота, гдје су њихови преци имали много дужи животни вијек него ли младе генерације …

В.Д.